Experten: Så ska du agera vid ett terrordåd

Sveriges säkerhetsläge har försämrats och Göteborgspolisen ökar sin beväpning. Samtidigt kan den svenska terrorhotnivån vara på väg att höjas.
Säkerhetsspecialisten Lena Ljungdahl ger råd kring hur du ska tänka nu, men också hur du ska agera – om det värsta inträffar.

ANNONS

I kölvattnet av koranbränningarna och dess svallvågor i omvärlden ligger terrorhotnivån i Sverige kvar på en trea på en femgradig skala, vilket motsvarar ett förhöjt hot. Den är dock inte långt ifrån att höjas ytterligare, enligt Säkerhetspolischefen Charlotte von Essen.

Under fredagen inledde polisens nationella operativa avdelning, Noa, dessutom en särskild händelse med anledning av läget.

Lena Ljungdahl är säkerhetsspecialist och före detta polis. Hon ger råd kring hur man ska tänka i det försämrade säkerhetsläge som nu råder.

– Hellre beredd än rädd. Steg ett är att köpa tanken att något allvarligt kan hända på en plats där just du befinner dig, säger Lena Ljungdahl.

ANNONS

Var uppmärksam

Hon understryker dock att det inte finns någon anledning att vara på helspänn hela tiden. Istället föreslår hon att man analyserar varje situation och anpassar sig.

– Jag är inte rädd och jag undviker ingenting, men jag anpassar mitt säkerhetstänk efter var jag befinner mig.

Var är det störst risk för en attack?

– Sker en attack så sker den i en folksamling, inte på ett tomt torg mitt i natten, för de vill ha så stor effekt som möjligt av sin gärning.

Hennes uppmaning är att man ska vara alert och uppmärksam i stora folkmassor. Det gäller helt enkelt att snabbt kunna uppfatta och agera om något skulle inträffa.

– Och det är svårt när man har brusreducerande hörlurar och candy crush framför ögonen.

Sekunder kan avgöra

Lena Ljungdahl lyfter att sannolikheten för att hamna i en attack är låg, men poängterar likväl vikten av att vara redo.

Först och främst menar Lena Ljungdahl att du ska fly faran, men inte till en uppsamlingsplats.

– Det är ett drömscenario för den som vill begå ett terrordåd – att 200 personer ställer sig vid en flaggstång.

Och kan du inte lämna faran, då får du gömma dig för den.

– Det går inte att förutse vilken plats som kommer vara säkrast, men självklart finns det bättre och sämre. Rum med lås, utan insyn och med möjlighet att fly vidare är allra bäst, säger Lena Ljungdahl.

ANNONS

När du är i en situation där gärningspersonen är nära, då kan du följa Lena Ljungdahls tre ledord. Förhindra, försvåra och fördröj för gärningspersonen att se dig, lokalisera dig och komma åt dig.

– Det är därför man ser folk på film välta vagnar med tallrikar bakom sig. Det försvårar, säger hon.

Om en attack inträffar

Fly

• Lämna platsen och uppmana andra att följa med.

• Sätt dig i säkerhet.

• Notera nödutgångar.

Sök skydd

• Om du inte kan fly – sök skydd.

• Lås in dig om möjligt, sök skydd bakom något och håll dig nära golv och väggar.

Var uppmärksam

• Var tyst och stäng av ljud och vibration på telefonen.

• Ring inte i onödan till personer i riskområdet.

Larma 112

• Ring 112 – berätta var du är och vad som har hänt.

• Berätta om platsen – var finns förövaren/förövarna och vilka vapen har de?

• Om möjligt, varna andra i din omgivning.

Källa: Krisinformation.se

LÄS MER:Liseberg vidtar åtgärder efter försämrat säkerhetsläge

LÄS MER:Polisen ska ha informerats om terrortaktik: ”Trötta ut dem”

LÄS MER:Efter koranbränningen: "Ändra ordningslagen"

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS