Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/5

Experten: Så klarar sig mobilbatteriet längre i kylan

När det blir kallare väder kan mobiltelefonernas batteri ladda ur fort eller sluta fungera tillfälligt. Redan vid tio plusgrader påverkas batteriet och vid minusgrader märks effekten tydligt. Telefonerna är gjorda för att fungera i rumstemperatur, men det finns knep som går att ta till i den svenska vinterkylan.

Mobiltelefoner är tillverkade för att fungera bäst i rumstemperatur och när det blir mycket varmare eller kallare påverkas prestandan. Särskilt märkbart blir det på vintern i Sverige, när temperaturen sjunker under noll grader. Plötsligt kan skärmen blir svart när telefonen används vid en busshållplats i minusgrader. Den tekniska förklaringen är att de lägre temperaturerna ökar resistensen i batterierna, vilket för att de inte kan förse apparaterna med tillräckligt mycket energi.

Förvara mobilen i innerfickan

Redan vid tio plusgrader börjar batteriet ladda ur fortare och vid minusgrader kan telefonen stängas av tills batteriet värms upp igen. Blir det så kallt som 20 minusgrader slutar många batterier att fungera helt. Problemet tycks inte ha hög prioritet hos tillverkarna.

– Det jobbas mer mot att det ska fungera i högre temperaturer. Låga temperaturer brukar inte vara det vanliga problemet, säger Evelina Wikner, doktorand vid institutionen för energi och miljö på Chalmers. 

Om man står ute i kylan och är orolig för att telefonen ska slockna finns det ett par knep att ta till. Det bästa är att försöka förvara den lite varmare, till exempel i en innerficka på jackan, som är närmare kroppsvärmen. 

– Du kan också stänga av appar som du inte använder och ställa ner ljusstyrkan på skärmen. Det är vanliga bovar för energiförbrukningen, säger Evelina Wikner.

Telefoner håller i två år

Hur länge batteriet håller innan det laddar ur påverkas av hur gammalt det är och hur mycket det har använts. De batterier som finns i dagens mobiltelefoner har en ganska begränsad livslängd.   

– Mobiltelefoner är inte gjord för att hålla i mer än två år och det stämmer för alla komponenter Tillverkarna vill att man ska byta telefon ofta, så batteriet håller inte särskilt länge. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.