Experten: NMR-symbolen värre än hakkorset

Tyrrunan, den symbol som den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen använder som symbol är nära kopplad till nazism - men är till skillnad från andra nazisymboler tillåten. NMR hävdar att inga kopplingar finns med förintelsen, men märket användes av Hitlers närmaste män.

ANNONS
|

Den har synts på flera håll när nazistiska Nordiska motståndsrörelsen har haft sina aktioner, och den kommer sannolikt synas tydligt under lördagens demonstration. Tyrrunan, tecknet som ser ut som en pil som pekar uppåt, har det senaste 70 åren varit en symbol som används av högerextrema grupper.

NMR förnekar att symbolen, som ursprungligen var en symbol för asaguden Tyr, ska ha något att göra med förintelsen eller koncentrationslägren i Nazityskland under andra världskriget. Men enligt en undersökning som Svenska Dagbladet och Aftonbladet har gjort så var tyrrunan vanligt förekommande bland Adolf Hitlers närmaste män.

Tyrrunan användes av de människor som hade gått i den nazityska "Rikets ledarskapsskola". De som gick denna skola fick under den nazityska tiden lära sig om militärträning, rasbiologi och nazismens ideologiska grund. Den som slutförde utbildningen fick runan på sin uniform.

ANNONS

Många av de som genomgick utbildningen blev senare en del av SS, en kriminell organisation i Nazitysklandsom genomförde omfattande brott mot mänskligheten under förintelsen.

Och enligt Christer Bergström, en historiker som SvD talat med kan tyrrunan anses stå för något ännu värre än den mer välbekanta nazistsymbolen, hakkorset. Det senare märket användes som en statssymbol för Nazityskland medan tyrrunan kunde ses som mördarorganisationens hederstecken.

Men i Sverige idagär tyrrunan, till skillnad från hakkorset, fullt tillåten att använda vid demonstrationer och klassas inte som hets mot folkgrupp vilket gjort att NMR använder tecknet flitigt på sina flaggor och sina sköldar.

Bland annat har Justitiekanslern gjort bedömningen att runan inte ska anses som hets mot folkgrupp. Samtidigt har Högsta domstolen dömt andra liknande symboler och föremål som kan associeras med nazism för hets mot folkgrupp, vilket gör att tyrrunans användande fortfarande är omstridd.

Fakta: Tyr

Tyr är en asagud som inom den fornnordiska mytologin och är son till Oden. Tyr märks inte särskilt mycket av i historierna om asagudarna, men har en framträdande roll i Ragnarök, världens undergång enligt nordisk mytologi, där han offrar sig för Fenrisulven och senare dör.

Veckodagen tisdag är uppkallad efter asaguden Tyr.

Tyrrunan, som är en del av runskriften som användes bland annat under vikingatiden, har under 1900-talet anammats som symbol av nazistiska organisationer. Bland annat var det en maktsymbol inom Nazityskland på 30- och 40-talet och idag används symbolen av nazistiska Nordiska motståndsrörelsen.

Källa: ne.se & Wikipedia

ANNONS