Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och förra utrikesministern Ann Linde (S) tar i hand på Natotoppmötet i Madrid i somras. Arkivbild.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och förra utrikesministern Ann Linde (S) tar i hand på Natotoppmötet i Madrid i somras. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Expert: Viktigt att Erdogan och Kristersson möts

Natoprocessen har fastnat i Turkiet. Nu reser statsminister Ulf Kristersson (M) till Ankara för att möta president Recep Tayyip Erdogan.
– Det är ett jätteviktigt möte, säger Turkietkännaren Paul Levin.

ANNONS
|

På fredagen blev det känt att Ulf Kristersson och Turkiets president ska träffas. På agendan står Sveriges Natoansökan.

– Den nya regeringen är ett oskrivet blad. De har större möjlighet att närma sig den här frågan utan att det finns förutfattade meningar mot dem, säger Paul Levin, föreståndare vid Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet.

Vill se resultat

Sedan Sverige och Finland välkomnades in i Natokretsen i somras har 28 länder ratificerat anslutningsprotokollen. Det är bara Turkiet och Ungern som inte har gett grönt ljus.

Erdogan och andra ledande turkiska politiker har tvärtom kommit med hårda utfall mot Sverige. Turkiet anser inte att tillräckligt görs för att leva upp till den överenskommelse som Sverige, Finland och Turkiet skrivit under. Turkiet har bland annat krav på att en rad personer som landet beskriver som terrormisstänkta ska utlämnas från Sverige.

ANNONS

– Jag tror att man kommer att hålla fast vid att man vill se konkreta resultat, säger Paul Levin.

Men ändå kan det underlätta att det kommer in en ny svensk regering. Ur turkisk synvinkel hade S-regeringen en viss politisk belastning. Paul Levin nämner att den tidigare försvarsministern Peter Hultqvist figurerade i en rapport från en regeringstrogen tankesmedja om europeiska politiker med PKK-sympatier och tidigare utrikesminister Ann Linde retade upp sin motpart med tuffa ordväxlingar.

Tydliga gränser

Samtidigt har den nya regeringen ingen ny linje i Natofrågan. Ulf Kristersson behåller till och med sin föregångares chefsförhandlare med Turkiet.

Och den rör sig inom samma rättsliga ramar. Svensk lagstiftning och praxis i myndighetsutövning gäller när det kommer till utlämningar.

– Det finns tydliga gränser för vad regeringen kan göra utan att tumma på rättssäkerheten, även för en regering som säger sig vilja skynda på processen, säger Paul Levin.

Erdogan styr

Samtidigt ska man inte underskatta vikten av goda personliga relationer, tror Levin. Särskilt i ett land där det politiska beslutsfattandet både är centraliserat och personaliserat runt Erdogan.

– Ska det ske en kursändring, då är det Erdogan som fattar de besluten. Så det är ett jätteviktigt möte mellan Kristersson och Erdogan, säger Levin.

ANNONS