"Det är fullständigt uppenbart att mitt råd till en vanlig medborgare är att inte dela vidare filmer på människor som mördas av politiska skäl. Det är samma som propaganda", säger Jack Werner.
"Det är fullständigt uppenbart att mitt råd till en vanlig medborgare är att inte dela vidare filmer på människor som mördas av politiska skäl. Det är samma som propaganda", säger Jack Werner.

Expert: Medier svalde terroristens pr-utskick

Den gripne 28-åringen som mördade människor i två moskéer i Nya Zeeland tycks ha lagt ut ett dokument på nätet och sänt förloppet live. Detta var medvetet för att få så stor spridning av terrordådet som möjligt, säger frilansjournalisten Jack Werner. Han är kritisk till att medier svalt massmördarens utskick.

ANNONS
|

- De fattar precis samma sak som pr-byråer gjort i alla tider, att journalister är stressade, tidningar är stressade och tycker om att få en stark story – någonting förberett och klart. Och det är precis vad han har gjort, säger Jack Werner, frilansjournalist och grundare till den källgranskande sajten Viralgranskaren.

Materialet, som 28-åringen verkar ha producerat, gjordes tillgängligt på Facebook och Twitter och lades även ut på ett nätforum som Werner beskriver lockar en "ung nihilistisk internethöger".

ANNONS

"Tappar bort hatet"

I den 87 sidor långa texten presenterar sig författaren som både rasist och fascist, men uppger att han inte tillhör någon särskild grupp eller organisation. Den 17 minuter långa videon, som visar själva dådet, sändes live på Facebook.

- Hans manifest är ett potpurri av dubbel och trippel och fyrlagrade ironiska internetreferenser, där en del handlar om att visa hans politiska rötter. Det finns en djungel av ironi och referenser som gör att man tappar bort att i botten finns det ett reellt och mycket farligt hat, säger Jack Werner och fortsätter:

- Han har med kopplingar till några av vår tids mest infekterade frågor, invandring och kulturkrig.

Mannen har även enligt Werner "genomtänkt och med fingertoppskänsla" valt att nämna personer som Youtube-profilen Pewdiepie och den kontroversiella, svarta republikanen Candace Owens. Det är ingen slump utan görs för att få maximal spridning av materialet, säger Werner.

ANNONS

"Värsta jag har sett"

I dokumentet nämns även terrordådet på Drottninggatan och en rad andra namn och ämnen, som Anders Behring Breivik och USA:s vapenlagar.

- Han gör det för att ge nyheten en lokal vinkel, vilket leder till att alla medier har en väldigt stark anledning att berätta om hans politiska ideologi.

Här har medier trampat snett, menar Werner. Han exemplifierar med att vissa publicerat korta filmklipp på nätet där massmördaren syns plocka upp sitt vapen på väg mot moskén.

- Det värsta jag har sett i Sverige, och det har varit i ganska många medier, är de som citerat hans manifest på rubrikplats tillsammans med den selfieliknande bild han tog. När det här manifestet så tydligt är gjort för att ge honom en lokal vinkel, så tycker jag det är viktigt att tänka efter en och två gånger.

ANNONS

- Jag tycker det är ganska uppenbart att man inte använder det filmklipp han spelade in som material. Det är han som kontrollerar alla bilder och det är till för att ge hans dåd större spridning, säger Jack Werner.

"Sprid inte filmen"

Samtidigt som medierna har en roll i sammanhanget har Facebook och privatpersoner sin del i att inte sprida 28-åringens budskap. Filip Ahlin, analytiker inom terrorism och kontraterrorism på Försvarshögskolan, berättar att 28-åringens syfte är att dels dokumentera det han har gjort och dels sprida propaganda.

- Sedan är ett av terrorismens signum att sprida skräck.

Alla former av extremister är i dag duktiga på att utnyttja sociala medier men att livesända förloppet är ovanligt, enligt Filip Ahlin. Som privatperson finns det starka skäl att inte sprida filmen vidare.

- Jag tycker inte att man på något sätt bör sprida den. Gärningsmannen vill att den ska komma ut till så många som möjligt, man riskerar att förstärka det budskap han vill föra fram.

ANNONS

Jack Werner menar att man riskerar att göra sig till propagandans megafon. Facebook har tagit bort filmen och mannens konto har stängts ner på Twitter.

- Det är fullständigt uppenbart att mitt råd till en vanlig medborgare är att inte dela vidare filmer på människor som mördas av politiska skäl. Det är samma som propaganda, säger Werner.

TT

ANNONS