Avspärrningar vid huvudentrén till Furuviksparken i december efter det att fem schimpanser skjutits. Fyra av dem dog.
Avspärrningar vid huvudentrén till Furuviksparken i december efter det att fem schimpanser skjutits. Fyra av dem dog. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Expert: Flera lagbrott när schimpanser dödades

Furuviksparken begick flera lagbrott då man sköt schimpanserna som rymde förra året. Den menar Annika Norée, docent i straffrätt, som granskat ärendet.

ANNONS
|

Bland annat har man brutit mot lagen om grovt djurplågeri som trädde i kraft förra sommaren, säger hon i dokumentären.

– Det som har hänt i Furuviksparken är så nära man kan komma gärningsbeskrivningen för det här nya brottet: att utsätta djur för otillbörligt lidande, säger Annika Norée till TV4.

Dessutom saknade man dispens att skjuta ihjäl djuren, säger Norée.

– Man får inte avliva schimpanser med jaktvapen, de ska avlivas med bedövningsmedel av veterinär.

Enligt Annika Norée kan skyttarna personligen komma att ställas inför rätta, vilket även Furuvikparkens vd Sandra Wilke är medveten om.

– Skytten har alltid ett ansvar att få ett välplacerat skott och att man kan göra det, säger Wilke.

ANNONS

Hon vill dock inte kommentera om någon kan ha brutit mot lagen, med hänvisning till att en polisutredning fortfarande pågår.

Det var den 14 december som polisen larmades om att fem schimpanser rymt från sina hägn i aphuset på Furuviksparken strax utanför Gävle. Fyra av dem sköts ihjäl och en skadesköts. En öppen dörr gjorde att aporna kunde rymma, enligt djurparkens egen redogörelse av händelsen.

ANNONS