Rouzbeh Parsi, programchef för Mellanöstern- och Nordafrikaprogrammet vid Utrikespolitiska institutet. Arkivbild.
Rouzbeh Parsi, programchef för Mellanöstern- och Nordafrikaprogrammet vid Utrikespolitiska institutet. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Expert: Åtalet mot Floderus är inte en slump

Det är inte nödvändigtvis en slump att Iran just ju ställer Johan Floderus inför rätta, enligt Irankännaren Rouzbeh Parsi.
Inom kort faller hovrättsdomen mot iraniern Hamid Noury, och offentliggörandet av anklagelserna mot Floderus kan vara ett försök från Iran att påverka utfallet, säger han.

ANNONS

Rättegången mot den fängslade EU-tjänstemannen Johan Floderus har inletts i Teheran.

Länge har åtalspunkterna mot svensken, som greps under en semesterresa i Iran i april i fjol, varit okända. Men på söndagen rapporterar den iranska nyhetsbyrån Mizan att de gäller spionage för Israels räkning och "korruption på jorden".

På vilka grunder rättsapparaten bygger åtalet på är omöjligt att veta, säger Rouzbeh Parsi, programchef för Mellanöstern- och Nordafrikaprogrammet vid Utrikespolitiska institutet.

– Inget land i världen lämnar ut vilka grunder ett spionåtal bygger på, så de har en perfekt ursäkt för att komma med de här anklagelserna utan offentligt behöva leda dem i bevis, säger Parsi.

ANNONS

Ideologiska fiender

Att det är just Israel som Johan Floderus påstås ha spionerat för är inte konstigt med tanke på ländernas gemensamma historia, enligt Rouzbeh Parsi.

– Israel är Irans ideologiska fiende och är också det land som har orsakat dem mest skada, på iranskt territorium.

Anklagelserna är allvarliga, säger han.

– Men det är också standardanklagelsen mot dem som grips och åtalas av politiska skäl: Du är guds fiende och eller du har spionerat för landet X – och Israel är favoritlandet.

Bricka i ett spel

Floderus riskerar att dömas till alltifrån fängelse till döden, men att ett utdömt dödsstraff skulle verkställas i hans fall håller Parsi för osannolikt.

Varför?

– Därför att han är utlänning och jag tror att han i första hand används som en förhandlingsbricka i spelet med Sverige – han är inte användbar som förhandlingsbricka om han är död, säger han.

"Spelet" som Parsi talar om handlar om det pågående rättsfallet mot iraniern Hamid Noury i Sverige. Han dömdes i fjol i tingsrätten till livstids fängelse och utvisning för grovt brott mot folkrätten och mord, för sin inblandning i avrättningar av politiska fångar i Iran 1988. Ärendet ska avgöras av hovrätten, som meddelar dom den 19 december.

– Det är troligtvis så att tajmingen inte är helt slumpmässig. Iran kan vilja utöva ytterligare tryck på Sverige i tron om att de genom det här kan påverka domslutet, påpeka att "om vi inte gör en fångutväxling så kommer Floderus att råka riktigt illa ut", säger Parsi.

ANNONS

Politisk vinning

Vad kan en fastställd livstidsdom för Noury i hovrätten få för konsekvenser för Floderus fall?

– Negativa, till exempel att de snabbar på processen och dömer honom snabbare.

Om Floderus döms till ett längre fängelsestraff finns det fortfarande chans att få honom frigiven och utlämnad innan han avtjänat hela sitt straff, enligt Parsi. Men i så fall måste Sverige troligen göra någon form av eftergift, säger han.

– Det är i alla fall deras kalkyl, men om det går hem är en annan sak. Det kan också uppstå andra situationer, till exempel en där det ligger dem i fatet att ha honom fängslad, då släpper de honom. Poängen här är att det politiska utfallet är ett viktigare riktmärke än lag och ordning, det är det som vägleder deras beslut.

ANNONS