Sven-Erik Alhem, rättsexpert. Arkivbild.
Sven-Erik Alhem, rättsexpert. Arkivbild. Bild: Frida Winter/TT

Expert: 19-åringen frias sannolikt för mord

Den 19-åriga kvinnan som släppts på fri fot i väntan på dom i Vetlandamålet lär frias av hovrätten. Det tror rättsexperten Sven-Erik Alhem efter torsdagens besked.
– Med all sannolikhet kommer hon inte att dömas för mord eller dråp, säger han till TT.

ANNONS
|

Sven-Erik Alhem, ordförande för Brottsofferjouren och tidigare överåklagare, säger att Göta hovrätts beslut att släppa 19-åringen men behålla 20-åringen som häktad inte kommer som en överraskning.

– Det har dallrat i luften under hela processen, säger han och tillägger att tingsrättsbevisen mot 19-åringen var svaga.

19-åringen har även överklagat domen om grovt gravfridsbrott, med förhoppningen om att det ska mildras till ett brott av normalgraden. Men det lär hon inte få gehör för, enligt Alhem.

– Hon måste ha förstått vad det var frågan om. Det är ingen obetydlig medverkan hon haft i det.

Ny process

Alhem säger att den här hovrättsprocessen skiljt sig från hur det brukar se ut. Vanligtvis, säger han, brukar hovrätten gå igenom utsagorna och bevisningen från tingsrätten – men den här gången har det blivit en ny process med "väldigt många" nya rättsläkare som vittnat.

ANNONS

Sammanlagt har fem rättsläkare uttalat sig om hur mordet gick till. Fokus har legat på hur länge strypgreppet på brottsoffret, 21-åriga Tove, varade och vad som var den exakta dödsorsaken. Den aspekten har fått överdriven betydelse, tror Alhem.

– Tar man strypgrepp får man vara införstådd med att det kan skapa enorm skada och också ond bråd död. Allt kan inträffa med ett sådant vårdslöst, mördande grepp.

Livstid för 20-åringen

Alhem tror att 20-åringen kommer att dömas för mord och troligtvis få livstidsstraff, även om man väger in att den anklagade är ung och sedan tidigare ostraffad.

– Det kan finnas utrymme för ett tidsbestämt straff, men min gissning är att det blir fastställd livstid.

Göta hovrätt ska meddela dom i fallet den 25 oktober.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS