Ex-officer åtalas för mord på sin hustru

Den tidigare officeren misstänks för att ha dödshotat sin fru och hällt ut bensin i deras hem. Planen: att tända på. Strax efter klockan 18 på kvällen ringde kvinnan SOS. En minut senare ska hon ha skjutits till döds med ett skott i nacken med ett hagelgevär.

ANNONS
|

En man i 65-årsåldern, som tidigare varit officer vid Skaraborgs regemente, har åtalats för mord. Offret - hans fru.

Polis och räddningstjänsten larmades till parets gård utanför Ystad den 11 augusti i år. Först trodde de att det rörde sig om en brand men i stället hittade de kvinnan död och mannen skadad.

Bredvid mannen ska ett hagelgevär ha legat. Och enligt ett vittne på platsen ska mannen ha sagt: "Jag har skjutit min fru, jag har skjutit min fru".

LÄS MER: Tidigare officer på Skaraborgs regemente misstänks för mord

Misstänktes för att ha dödat frun

Dagen efter anhölls han misstänkt för dråp alternativt mord.

ANNONS

Enligt åtalet ska kvinnan ha skjutits i nacken med ett skott från hagelgeväret. Innan detta ska hon ha utsatts för hot. Mannen ska, enligt åklagaren ha hotat med att döda kvinnan.

Mannen ska också ha hällt bensin i den gemensamma bostaden och hotat med att tända på.

Bland åklagarens bevisningmot mannen finns förhör med anhöriga till paret. I ett telefonsamtal timmarna innan kvinnan dog ska hustrun ha sagt till de anhöriga att hon var rädd och ledsen. Hon ska också ha berättat att maken hotat med att bränna ner huset. Den anhörige hörde mannen i bakgrunden: "Om du ringer din syster är det nog det sista du gör", ska han ha skrikit.

LÄS MER: Misstänkt för mord på äldre kvinna

Kvinnan larmade SOS

Kvinnan ska även ha varit i kontakt med en annan anhörig. I telefonsamtalet ska kvinnan, enligt mannen, ha låtit, skärrad och förtvivlad. Kvinnan ska också ha sagt att maken hotat henne med att hon inte skulle få se morgondagen.

Under kvällen ska SOS ha larmats flera gånger. Flera av parets anhöriga ska ha ringt och berättat om vad som pågick i bostaden. Även hustrun själv ringde efter hjälp. Men när räddningstjänsten kom dit var det försent. Det sista samtalet till SOS ska kvinnan ha ringt klockan 18.17 på kvällen. En minut senare tror åklagaren att kvinnan sköts till döds.

ANNONS

Mannens advokat, Carl-Owe Olsson, berättar att hans klient varken kan erkänna eller förneka brott.

- Han minns inget från den elfte augusti då den härhändelsen ägt rum, säger han.

Advokaten berättar att mannens senaste minnen är från dagen innan. Advokaten berättar att mannen mannen ska han ha haft 2,36 promille alkohol i blodet, ungefär en timma efter att polisen kom till brottsplatsen. Mannen ska tidigare aldrig ha haft några liknande minnesluckor.

Rätten får ta ställning

Hur ser han på det som åklagaren påstår att han gjort?

​- Åklagaren har en hypotes om hur det gått till och har bevisning. Min klient har sagt att eftersom han inte minns så är det rätten som får ta ställning till det, sägerCarl-Owe Olsson och fortsätter.

- Han är väldigt nerstämd. Han är ledsen och har svårt att förstå det som hänt.

Mannen har genomgått en paragraf 7-undersökning.

- Det finns en misstanke om att hans psykiska hälsa inte har varit helt okej, sägerCarl-Owe Olsson och berättar att det därför är sannolikt att han kommer att få genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning.

Hur har han beskrivit relationen med sin fru?

- Han har fått väldigt mycket frågor om relationen. Han menar på att det har varit tjafs och bråk men inte, vad han gör gällande, mer än normala par,sägerCarl-Owe Olsson och fortsätter.

ANNONS

- Han har aldrig varit våldsam och aggressiv mot sin hustru tidigare. Det har kommit fram uppgifter i alla möjliga sammanhang, men han gör gällande att så är inte fallet.

GP söker åklagaren.

ANNONS