En turist bär sitt barn bort från ett brandområde på den grekiska semesterön Rhodos under lördagen.
En turist bär sitt barn bort från ett brandområde på den grekiska semesterön Rhodos under lördagen. Bild: Lefteris Damianidis/AP/TT

Europas hetta kan locka turister längre norrut

Turister kollapsar och evakueras från bränder i den europeiska värmen. Kan det svalare Stockholm bli det nya Rom när temperaturerna längre söderut blir outhärdliga?
– Det är inte självklart att Sverige framstår som en bättre destination på alla sätt, säger Stefan Gössling, professor i turismvetenskap.

ANNONS
|

Turister har svimmat. Svenska turister evakueras på grund av skogsbränder på Rhodos. Och flera lokala värmerekord har noterats under den senaste tidens extrema värmebölja i länder som Spanien, Italien och Grekland.

Värmeböljor väntas bli vanligare, mer intensiva och dödligare till följd av klimatförändringarna. Det kan få Europaresenärer att i framtiden vända blicken norrut.

Data från organisationen European Travel Commission (ETC) visar att antalet människor som hoppas kunna resa till Medelhavsområdet mellan juni och november redan har sjunkit med 10 procent jämfört med förra året. Samtidigt har intresset växt för destinationer som Tjeckien, Danmark, Irland och Bulgarien, rapporterar Reuters.

– Vi räknar med att framtidens oförutsägbara väderförhållanden kommer att ha en större inverkan på resenärers val i Europa, säger ETC-chefen Miguel Sanz till nyhetsbyrån.

ANNONS

Och i den brittiska tidningen Mirror lyftes Sverige nyligen fram som ett av de bästa resmålen för den som vill undvika den pågående värmeböljan i Sydeuropa.

– Jag tror att vissa människor kommer att välja att resa till Nordeuropa i stället för Sydeuropa, men jag tror inte att det kommer att ske omedelbart utan gradvis över tid, säger Stefan Gössling, professor i turismvetenskap vid Linnéuniversitetet, till TT.

Besvärligt regn?

Gössling betonar att värme bara är en av alla konsekvenser som klimatförändringarna för med sig. I till exempel Sverige har torka, vattenbrist, skogsbränder och översvämningar blivit vanligare de senaste åren, framhåller han.

– Om effekterna av klimatförändringarna förstärks här är det inte självklart att Sverige kommer att framstå som en bättre destination på alla sätt, säger Stefan Gössling.

Om man vill locka turister är regn särskilt besvärligt, menar han.

– Om en destination blir känd för att det regnar mer där än tidigare kan det ha större negativ påverkan på dess attraktionskraft än för en destination som blir känd för att den har blivit varmare än tidigare.

Samtidigt är valet av resmål komplext och påverkas av flera olika faktorer som pris och kultur.

– Även matfrågan är en viktig faktor som nästan alltid finns i bakhuvudet när man väljer destination. Det finns specifika maträtter som kännetecknar olika platser och för många turister är dessa rätter något som man ser fram emot, säger Gössling.

ANNONS

– Om du vill äta en äkta italiensk pizza så måste du åka till Italien.

Ändrat resmönster

I stället för att välja bort vissa resmål på grund av värmen tror Gössling att många turister kommer att undvika att förlägga sin resa under de allra varmaste månaderna.

– Det är inte nödvändigtvis så att man åker under en annan årstid, utan det handlar snarare om att man undviker de perioder då man vet att det kan bli extremt varmt, särskilt i juli, säger han.

– Det kommer alltid att finnas människor som föredrar de allra varmaste månaderna och reser då, men jag tror att “shoulder season” (perioden mellan högsäsong och lågsäsong) kommer att bli mer populär än tidigare.

Den bilden delas av European Travel Commission.

– Våra senaste analyser tyder på en minskning av antalet personer som är intresserade av att resa i augusti, som är högsäsong, medan fler européer överväger höstresor, säger Miguel Sanz till Reuters.

En ambulans bland turister i värmeböljans Rom häromdagen.
En ambulans bland turister i värmeböljans Rom häromdagen. Bild: Cecilia Fabiano/AP/TT
Turister evakueras på grund av bränder på den grekiska semesterön Rhodos i lördags.
Turister evakueras på grund av bränder på den grekiska semesterön Rhodos i lördags. Bild: Rhodes.Rodos/AP/TT

Fakta: Extremvärmen i Europa

Värmeböljor med mycket höga temperaturer har sköljt över Europa den senaste tiden. De länder som framför allt har drabbats är Italien, Spanien, Frankrike, Tyskland och Polen.

De utsläpp människan står för bidrar till klimatförändringar som ledde till att sommaren 2022 blev den varmaste som hittills har uppmätts i Europa. Den ovanligt varma senvåren och sommaren ledde i kombination med brist på regn till torka framför allt i de södra och centrala delarna av kontinenten.

Den extrema torkan ledde i sin tur till ovanligt många bränder i sydvästra Europa, framför allt i Frankrike och Spanien.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS