Tillverkning av artilleriammunition på Nammos fabrik i norska Raufoss. Arkivbild
Tillverkning av artilleriammunition på Nammos fabrik i norska Raufoss. Arkivbild Bild: Heiko Junge

EU-stöd ska tredubbla granatproduktion

EU beviljar finansiellt stöd till norska ammunitionstillverkaren Nammo med fabrik i Karlskoga.
Stödet ska tredubbla produktionen av artillerigranater.

ANNONS
|

EU-kommissionen offentliggjorde på fredagen vilka europeiska ammunitionstillverkare som beviljats stöd för att investera i ökad produktionskapacitet. Där ingår Nammos Karlskogafabrik.

– Ett bra besked, säger försvarsminister Pål Jonson (M).

– Detta är naturligtvis viktigt både för våra intentioner att kunna stötta ukrainarna med artilleriammunition och att kunna upphandla ammunition för vår egen försvarsförmåga.

Nammos Karlskogafabrik får cirka 130 miljoner kronor i EU-stöd, men även svenska staten är med och samfinansierar och skjuter till pengar.

Stor efterfråga

I Karlskoga tillverkas 155 mm artillerigranater, som det råder stor efterfrågan på, inte minst i Ukraina. Även Nammos fabriker i Finland och Norge beviljas EU-stöd, vilket är viktigt för tillverkningen i Karlskoga.

ANNONS

Den väntade produktionsökningen skapar, enligt Jonson, bättre förutsättningar för att kunna fortsätta ge militärt stöd till Ukraina.

Bedömningen är att fabriken i Karlskoga om ett par år har tredubblat produktionen av artillerigranater och att ökningen kan börja märkas redan nästa år.

Det finansiella stödet från EU ingår i EU:s program ASAP för att öka ammunitionsproduktionen i Europa. Det omfattar 500 miljoner euro som tas från EU:s budget.

När det gäller artillerigranater räknar EU-kommissionen med att produktionskapaciteten för alla projekt i programmet inledningsvis ökar med 600 000 om året till 1,4-1,7 miljoner i slutet 2024. I början av 2026 beräknas produktionskapaciteten ha stigit till över två miljoner om året.

ANNONS