EU-ledamoten Erik Bergkvist (S) på sin plats under EU-parlamentets samling i Strasbourg. Erik Bergkvist avled den 20 februari och blev 58 år gammal.
EU-ledamoten Erik Bergkvist (S) på sin plats under EU-parlamentets samling i Strasbourg. Erik Bergkvist avled den 20 februari och blev 58 år gammal. Bild: Fredrik Persson / TT

EU-parlamentarikern Erik Bergkvist är död

EU-parlamentarikern Erik Bergkvist (S) är död. Han har tidigare berättat om sin lungcancer och har nu gått bort.

ANNONS
|

På EU-parlamentarikern Erik Bergkvists (S) Facebook-sida har beskedet meddelats att han lämnat jordelivet.

”Vår nära vän och kollega Erik har somnat in. Vi kommer med glädje att minnas Eriks engagemang och kunskapstörst, hans finurlighet och värme. Erik ville alltid veta mer och tvekade aldrig att stå upp för det han tyckte var rätt.”, står att läsa i ett inlägg som postats på sidan.

Flera av Erik Bergkvists partikamrater har postat kondoleanser i sociala medier. Bland annat Socialdemokraterna i Västerbotten.

”Det är med stor sorg vi nåtts av beskedet att Erik Bergkvist avlidit. Våra tankar går till Eriks familj.”, skriver de i ett inlägg.

ANNONS
Erik Bergkvist föddes i Norsjö i Västerbotten och har varit både regionråd och regionstyrelsens ordförande i Region Västerbotten. 2019 blev han Europaparlamentariker för Socialdemokraterna.
Erik Bergkvist föddes i Norsjö i Västerbotten och har varit både regionråd och regionstyrelsens ordförande i Region Västerbotten. 2019 blev han Europaparlamentariker för Socialdemokraterna. Bild: Fredrik Persson / TT

”Min älskade make och mina pojkars far”

Dödsfallet bekräftas också av Erik Bergkvists fru på Facebook:

”Med sorg måste jag meddela av min älskade make och mina pojkars far Erik Bergkvist igår avled lugnt och stilla. Jag hoppas att ni respekterar vår önskan att få sörja i lugn och ro inom den närmsta familjen.”

Erik Bergkvist blev 58 år gammal. I november 2023 gick han själv ut med att han drabbats av lungcancer. Då skrev han att:

”Jag berättar om detta för att jag tror allt blir lättare om vi pratar med varandra, även när det handlar om svåra saker. Kanske kan det motivera någon att kolla upp det där som känns fel eller ringa en vän som har det tufft.”

Han inledde en behandling mot sin cancer, men har nu alltså avlidit.

LÄS MER:Ex-minister toppar S-lista till EU

LÄS MER:Sluträknat – här är våra EU-parlamentariker

LÄS MER:Här är Sveriges representanter i EU

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS