Det svenska snuset kommer inte att beröras av kommande nya EU-förslag om tobaksskatt, lovar EU-kommissionen. Arkivbild.
Det svenska snuset kommer inte att beröras av kommande nya EU-förslag om tobaksskatt, lovar EU-kommissionen. Arkivbild. Bild: Claudio Bresciani/TT

EU: Ingen snusändring för Sverige

Det verkar inte bli någon chockhöjning av snuspriset.
Det svenska snuset kommer inte att beröras av kommande nya EU-förslag om tobaksskatt, lovar EU-kommissionen.

ANNONS
|

Uppgifter i helgen om att priset på snus kan komma att ökas rejält som följd av kommande EU-förslag har fått de svenska snuskänslorna att svalla rejält.

Men från EU-kommissionen kommer nu försäkringar om motsatsen – åtminstone när det gäller det traditionella svenska snuset.

– Sverige har ett undantag sedan EU-inträdet när det gäller försäljningen av snus. Det förslag som vi arbetar på just nu kommer inte att ändra den situationen eftersom snusförsäljning inte är tillåten utanför Sverige, förklarar Dan Ferrie, talesman i skattefrågor, på EU-kommissionens dagliga pressbriefing i Bryssel på måndagen.

– Sverige kommer alltså att fortsatt ha full frihet att sätta sina skattesatser och tariffer för snus, säger Ferrie.

ANNONS

Nytt förslag väntas

Ett förslag om revidering av EU:s tobaksskatteregler väntas den 7 december. Enligt ett utkast som tidningen Financial Times tagit del av handlar det bland annat om höjda minimiskatter för vanliga cigaretter, men också för "nyare" produkter som e-cigaretter och tobak som upphettas, men inte bränns.

Tobaksjätten Swedish Match välkomnar beskedet, men vill att EU även undantar snuset från det sedan 2016 gällande tobaksdirektivet som bland annat bestämmer hur tobaksprodukter, inklusive snus, marknadsförs.

– De hänger ihop. EU:s tjänstemän ska inte ha någonting överhuvudtaget med det svenska snuset att göra, säger Patrik Hildingsson, informationsdirektör på Swedish Match.

Sverige får inte exportera snus till andra EU-länder.

Efterlyser hållbarhetsskatt

Organisationen A non smoking generation hade gärna sett en högre skatt på snus och andra tobaksprodukter i Sverige.

– Vi har länge efterlyst höjd tobaksskatt, men också att man borde införa en hållbarhetsskatt på samtliga tobaksprodukter, säger generalsekreterare Helen Stjerna.

Hon upplever att det finns en stor okunskap om hur tobak framställs.

– Alla former av tobak motverkar samtliga globala hållbarhetsmål. Tobaksindustrin utnyttjar fattiga bönder, och det leder både till ohälsa och fattigdom, och att barn inte får den kunskap och utbildning de har rätt till. Sedan har vi massiv skogsavverkning och gifter i mark och vatten.

ANNONS

Helen Stjerna säger att ett höjt pris skulle vara en viktig faktor för att få färre unga att börja.

– Vi i Non smoking generation har egentligen inga synpunkter på vad vuxna människor gör. Men ska vi någon gång lyckas få bort alla de kostnader som är förknippade med tobak i Sverige, då måste vi göra allvar av att skydda barn och unga.

"Orimliga konsekvenser"

Sveriges EU-kommissionär Ylva Johansson sade i söndags att hon har förklarat "de orimliga konsekvenserna för det svenska snuset" för den kommissionär som är ansvarig i frågan.

"Jag bedömer att förslaget inte är moget att läggas fram än. Skattefrågor kräver enhällighet i ministerrådet", skrev Johansson i ett sms till SVT då.

Enligt uppgifter till Aftonbladet hade EU-förslaget kunnat dubbla priset på en dosa lössnus eller portionssnus, om det hade gällt för svenskt snus.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS