Sjöräddningsinsatsen utanför Åstol har nu avslutats. Arkivbild.
Sjöräddningsinsatsen utanför Åstol har nu avslutats. Arkivbild.

En person saknas efter fisketur

En person misstänks ha ramlat överbord från en mindre fritidsbåt norr om Marstrand. Sjöräddningens omfattande sökinsats som pågått under dagen har avslutats. – Vi har sökt av ett stort område med 13 båtar och två helikoptrar utan att hitta någon person, säger Nina Brundin på Sjöfartsverket.

ANNONS
|

Klockan 10.20 på måndagsförmiddagen larmade en privatperson Sjö- och flygräddningsräddningscentralen om att en tom fritidsbåt låg och drev i havet norr om ön Åstol som ligger mellan Marstrand och Tjörn i Bohuslän.

Från den drivande båten hängde det ut fiskeredskap och fiskelinor ner i vattnet, vilket gjordeatt Sjö- och flygräddningsräddningscentralen befaradeatt en eller flera personer kunde hafallit överbord.

Utöver en räddningshelikopter från Sjöfartsverket deltogäven tidigt en lotsbåt och fyra räddningsbåtar från Sjöräddningssällskapet i sökandet. Sjöfartsverkets helikopter släppteockså ner en boj i vattnet för att mäta riktningarna på strömmar i vattnet.

– Med bojen kan vi också mäta styrkorna på strömmarna för att få kunskap om vart vi ska söka, berättadeSjöfartsverkets presskommunikatör Daniel Lindblad under insatsen.

ANNONS

Enligt Sjöfartsverket blåstedet 11 meter per sekund i området under insatsen.

Även sjötrafiken i området informeradesom den stora räddningsinsatsen.

– Vi har uppmanat yrkesjöfarten att anpassa sin hastighet och hålla god uppsikt över vattnet.I och med att det hängde ut fiskelinor från båten så befarar vi att det kan finnas personer i vattnet, och vi kommer att fortsätta att söka. I ett sådant här läge gör vi alltid det även om vi inte är säkra på att det har fallit någon person överbord, berättadeDaniel Lindblad.

På grund av vind- och strömriktning riktadessökinsatsen från Åstol, ner mot Marstand.

Sökområdet har nu utvidgades under eftermiddageni havet runt Marstrand.

– Vi haräven sökt av Pater noster-skären runt Hamneskär och stränderna längs Marstrandsön och Koön, säger Daniel Lindblad.

Fler båtar anslöti sökandet från kustbevakningen och polisen. Totalt deltog 13 båtar och två helikoptrar. Med hjälp av en värmekamera sökte polisen av kobbar och skär från luften i hopp om att hitta en landstigen person.

Vid 15.30-tiden på måndagen avbröts sökandet.

–All information vi fått in tyder på att det bara varit en person ombord. Det mesta tyder på att personen av någon anledning fallit överbord. Hela det aktuella området och stränder har sökts igenom utan att vi gjort några fynd. Ärendet kommer nu att överlämnas till polisen, säger Daniel Lindblad, presskontakt på Sjöfartsverket till TT.

ANNONS

Fritidsbåten, omkring fem meter lång, hittades drivande strax efter klockan tio.

- Båten kommer från Marstrandsområdet. Via dess GPS kan vi se att den vid niotiden gått till position väster om Marstrandsön. Därifrån verkar den ha drivit till den plats där den påträffades. Det stämmer också med de observationer vi gjort med mätningar av strömriktningarna, säger Daniel Lindblad.

Sjöräddningen uppgifter lämnas nu över till polisen. En anmälan om försvunnen person kommer att upprättas.

ANNONS