En person död i Lund – misstänkt koppling till vaccinering

En patient på Skåne universitetssjukhus har dött – sjukhuset misstänker koppling till vaccination med Astra Zenecas vaccin, skriver Sydsvenskan. Fallet är nu anmält till Läkemedelsverket.

ANNONS
|

Tidningen skriver att ett dödsfall på Lunds lasarett har anmälts till Läkemedelsverket, gällande en person i åldern 60-69 år. Man misstänker att dödsfallet beror på en allvarlig biverkan av Astra Zenecas vaccin mot covid-19.

”Det är vår skyldighet att anmäla fall av misstänkt biverkan av covidvaccin till Läkemedelsverket och det görs av respektive verksamhet”, skriver chefläkare Daina Selga till tidningen.

”Skånes universitetssjukhus har vad jag känner till anmält ett fall av misstänkt allvarlig biverkan av vaccin till Läkemedelsverket och där en patient avlidit. Vi kan inte uttala oss om den enskilda patienten. Ärendet och ett eventuellt samband mellan dödsfall och vaccin utreds av Läkemedelsverket.”

ANNONS

LÄS MER:Experterna om de skulle ta Astras Zenecas coronavaccin

Astra Zenecas vaccin pausades

Flera länder har den senaste veckan slutat vaccinera personer med Astra Zenecas vaccin, efter flera larm om misstänkta allvarliga biverkningar i form av blodproppar i kombination med blödningar.

Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har utrett de misstänkta biverkningarna. På torsdagseftermiddagen meddelande myndigheten att man godkänner användning av vaccinet.

– Vår expertgrupp har kommit fram till en vetenskapligt grundad slutsats. Det här är ett säkert och effektivt vaccin. Dess fördelar med att skydda folk från covid-19 som kan orsaka dödsfall och behov av sjukhusvård överväger de eventuella riskerna, säger Emer Cooke, chef för EMA.

– Kommittén kom också fram till att vaccinet inte ökar risken att få låga värden av trombocyter eller blodproppar.

LÄS MER:Sju frågor och svar om pausen av Astra Zenecas vaccin

LÄS MER:Uppgifter: Astras vaccin får grönt ljus av EMA

ANNONS