En månad sedan kriget bröt ut – stor demonstration i Stockholm

"Ryssland ska omedelbart lämna Ukraina”. Så löd budskapet under lördagens demonstration på Sergels torg i Stockholm som arrangerades en månad efter att Ukraina invaderades.
– Det är fint att se ett samlat civilsamhälle, ett samlat Sverige, säger före detta statsministern Stefan Löfven som var på plats.

ANNONS
LocationStockholm||

Sergels torg i Stockholm färgades i gult och blått under lördagen.

Många människor samlades här, svenskar, ukrainare, politiker och flera andra för att demonstrera mot kriget i Ukraina.

En som var på plats i folkmyllret för att visa sitt stöd till det ukrainska folket var den förre statsministern Stefan Löfven (S).

– Det är viktigt att vi alla visar vårt stöd till Ukraina, att vi gör vad vi kan här för att se till att det här tar slut, Putins orättfärdiga krig. Kampen för Ukraina är en kamp för oss alla, säger han till GP.

Före detta statsministern Stefan Löfven (S) var en av alla som var på plats under demonstrationen och visade sitt stöd.
Före detta statsministern Stefan Löfven (S) var en av alla som var på plats under demonstrationen och visade sitt stöd. Bild: Magnus Sandberg

Löfven: Viktigt med politisk enighet

Stefan Löfven som inte allt för länge sedan själv ledde landet är nöjd över den politik som förts de senaste veckorna.

ANNONS

Särskilt att de svenska partierna visat på en bred politisk enighet.

– Det är avgörande i sådana här situationer att människor som Putin vet att det finns en enighet, att landet Sverige är samlat. Att vi som land både ekonomiskt, humanitärt men också militärt ger stöd till Ukraina.

För den före detta statsministern är det viktigt att han nu i den politiska exilen ändå gör vad han kan för att hjälpa till.

– Det är därför att jag är här. Men också att man ser till att skänka pengar till viktiga organisationer. Det är fint att se ett samlat civilsamhälle, ett samlat Sverige, säger Stefan Löfven.

Lördagens demonstration hölls en månad efter att Ukraina invaderades av Ryssland och ett krig bröt ut i Europa. Människor har mist sina liv, skadats och flytt sina hem. Totalt rör det sig om över tre miljoner människor.

Hade du trott att det här skulle hända?

– Vi har levt under många år med den ryska politiken, som vi vet är aggressiv. Men att det skulle leda till ett fullskaligt krig, en invasion av ett fredligt grannland, det tror jag få kunde se. Men vi har hört varningarna från den amerikanska underrättelsetjänsten. Så helt obekant var det ju inte, säger Stefan Löfven.

ANNONS

Tror du Putin kommer att ställas in för rätta?

– Jag hoppas det. För det måste till rättegångar för det han har gjort. Ryssland har bombat sjukhus, skolor, förskolor, bostadshus och oskyldiga civila. Det är fruktansvärt. Sedan hur praktiskt möjligt det är återstår att se.

Alyona Kashyna är medlem i Nordic Ukraine Forum som var med och arrangerade lördagens demonstration tillsammans med Ukrainska ambassaden i Sverige.
Alyona Kashyna är medlem i Nordic Ukraine Forum som var med och arrangerade lördagens demonstration tillsammans med Ukrainska ambassaden i Sverige.

”Det är smärtsamt varje dag”

Lördagens demonstration arrangeras av Nordic Ukraine Forum i samarbete med Ukrainas ambassad i Sverige, som ligger på Lidingö i Stockholm.

– Ryssland ska ut ur Ukraina. Det är fruktansvärt det som händer, säger Alyona Kashyna från Nordic Ukraine Forum.

Hon själv är från Kiev, men har bott i Sverige i flera år. De senaste veckorna beskriver hon som extremt tuffa.

– Det är smärtsamt varje dag. Mina föräldrar är fortfarande kvar i Kiev. Jag är så orolig. Min släkt och mina vänner är också kvar där.

Hade du kunnat föreställa dig att det här skulle hända?

– Både ja och nej. Det har byggts upp under flera månaders tid. Samtidigt trodde man in i det sista att det inte skulle hända.

Men hoppet om ett slut på kriget lever kvar starkt inom henne.

– Jag hoppas och tror verkligen att kriget kommer ta slut snart, säger Alyona Kashyna.

Under demonstrationen talade bland annat Amnestys tillförordnade generalsekreterare Anna Johansson, Miljöpartiets språkrör Per Bolund, och EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark (M).

ANNONS

Även Ukrainas ambassadör i Sverige Andrij Plachotnjuk var på plats.

– Mitt land har nu ställts inför den tuffaste tiden någonsin i modern historia. Det här har varit en månad med stort lidande och sorg för ukrainare. Men månaden har också visat på att vi står enade, att vi är starka och att vi kan göra motstånd, säger han till GP.

Andrij Plachotnjuk berättar att han känner sig oerhört berörd av allt stöd som Sverige visat sedan kriget bröt ut.

– Endast om vi står enade kan vi vinna det här kriget.

Ukrainsk flykting: ”Kriget måste stoppas”

Många av människorna på Segels torg hade flaggor i handen. Plakat med olika budskap om att stoppa kriget omedelbart.

Ner för kinden på vissa rann det tårar. Andra stod i grupp och kramades.

– Vårt liv förändrades över en natt. Det är riktigt hemskt. Vi behövde lämna vårt land och ta oss till andra länder för att söka skydd från bomber och skjutvapen, säger Oboista Olena från Rivne.

Med sig till torget hade hon sin mamma, syster och systerdotter. Alla fyra stod tillsammans med flera andra och höll i en ukrainsk flagga.

– Kriget måste stoppas. Vi vill ha tillbaka vårt hem. Vi vill träffa våra vänner och släktingar som är kvar, säger Oboista Olena.

ANNONS

I Ukraina lämnade hon bland annat sin bror.

– Han försvarat nu vårt land. Jag är så orolig för hans liv.

Fram tills att kriget i Ukraina har fått ett slut kommer en större demonstration att arrangeras sista lördagen varje månad i Stockholm.

LÄS MER:Tusental i demonstration i Göteborg mot kriget i Ukraina

LÄS MER:V och MP vägrade delta i Ukrainademonstration – på grund av SD

LÄS MER:Demonstrationer och stödkonsert för Ukraina

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS