En gripen efter Manchesterdådet

Medlemmar i den terrormisstänkte bombmannen Salman Abedis nätverk kan vara på fri fot, uppger brittiska inrikesministern Amber Rudd. – Insatsen är fortfarande i full gång, säger hon till BBC. Ytterligare en misstänkt, en 25-årig man, har gripits.

ANNONS
|

Under söndagen greps ytterligare en man som misstänks ha haft inblandning i dådet i Manchester för snart en vecka sedan. Mannen greps i området Old Trafford öster om Manchester. Samtidigt söktes en bostad i Moss Side i staden igenom.

Attackerade Manchester Arena

Det var vid 22.23 på måndagskvällen som larmet om dådet kom till de brittiska myndigheterna. Då hade en konsert med den amerikanska stjärnan Ariana Grande precis avslutats i inomhusarenan Manchester Arena.

En explosion utlöstes av en självmordsbombare och anträffade i anslutning till en av arenans entréer när konsertbesökarna var på väg ut. 22 människor dog, bland dem flera unga. Minst 100 personer skadades och ett 60-tal vårdas fortfarande på sjukhus, några med livshotande skador.

ANNONS

Många gripna

Totalt har 14 personer gripits i samband med utredningen av terrordådet. Två av dem har släppts på fri fot.

Bland de som har gripits finns tre av Abedis familjemedlemmar, hans pappa samt två bröder. Pappan och den ena brodern greps i Libyens huvudstad Tripoli.

Enligt The Telegraphplanerade brodern ytterligare ett terrordåd som skulle utföras i Storbritannien, och misstänks för samröre med terrorgruppen Islamiska staten. Den yngre brodern ska ha varit under bevakning i Libyen.

–Vi har bevis för att han och hans bror har kopplingar till Daesh (IS). Vi har följt honom i över en och en halv månad, säger Ahmad bin Salim, talesperson för den libyska antiterrorstyrkan Rada.

–Han var i kontakt med sin bror och kände till attacken.

Hade varnat om Abedi

Salman Abedi, en 22-årig man uppvuxen i Storbritannien misstänks vara självmordsbombaren bakom dådet. Enligt flera brittiska medier ska människor som kände Abedi ha varnat myndigheterna för honom och hans åsikter så tidigt som för fem år sedan.

– Underrättelsetjänsterna håller fortfarande på att samla information om honom, jag skulle inte dra några förhastade slutsatser – som ni verkar göra – att de på något sätt missat något, säger inrikesminister Amber Rudd.

Enligt Rudd har Storbritannien lyckats komma framåt i samtalen med teknikföretag om att få tillgång till krypterade meddelanden från terrormisstänkta.

ANNONS

Storbritannien har klagat över att företagen misslyckats med att ge tillräcklig information, medan företag som Whatsapp säger att de själva inte kan bryta krypteringen.

– En del är mer konstruktiva än andra men vi fortsätter att jobba på det, säger Rudd till BBC, och tillägger att hennes största oro är internetföretag som fortsätter att publicera hatmaterial som bidrar till att radikalisera människor i landet.

ANNONS