"En björngalla räcker i många år för en hel familj"

ANNONS
|

"Björngalla av vuxna björnar köpes för medicinska syften". Så löd en av annonserna i Västerbottens-Kuriren i somras. Bakom önskemålet stod 25-årige Tinh Hoang, blivande mastersstudent vid Umeå universitet.

- Jag hoppas att få tag i några och ge i present till en kompis hemma i Vietnam. Det ska vara bra mot bland annat blåmärken, och att dricka sprit blandad med björngalla sägs öka kroppen försvar och vara bra för många av kroppens organ. En björngalla räcker i många år för en hel familj vid normal användning, sa han till tidningen i augusti.

Men när annonsen uppmärksammades framkom det snart att Tinh Hoang bröt mot lagen. Det är i Sverige olagligt att handla med produkter från brunbjörn eftersom den är en skyddad art. Hoang var snabb med att sätta in en ny annons - den här gången med en dementi. Trots det går länsstyrelsen vidare juridiskt. Vietnamesen åtalsanmäls nu, skriver VK.

ANNONS

- Jag ville köpa björngalla som skulle slängas, men den får bara slängas, inte säljas. Lite konstigt, men regler är regler, konstaterar Tinh Hoang.

ANNONS