En av tre tänker inte fira nationaldagen

ANNONS
|

Resultatet är inte förvånande, enligt Jonas Frykman, professor i etnologi vid Lunds universitet.

- Fantastiskt att det stämmer så väl. Precis vad jag väntat mig. Jag hade inte siffrorna, men har förklaringarna, säger Jonas Frykman och ger två snabba svar på varför nationaldagen inte är särskilt populär i Sverige:

- Den ena är att nationaldagen är ett uppifrånprojekt, bestämt av politikerna. Uppträdandena är alltid stela, formella, nästan komiska. Det är Lottorna eller Arméns musikkår som uppträder. Det har inte den folkliga prägel som finns i Norge.

Sverige har satsat massivt på offentliga arrangemang. Ändå är det få som deltar i jämförelse med grannlandet.

ANNONS

- I Norge är det tvärtom, snarare ett par procent som inte firar alls.

Den andra förklaringen är att firandet är otidsenligt.

- I dag lever vi i ett mångkulturellt land. En femtedel har utländsk påbrå. Folk känner sig obekväma av bara tanken.

Han tror dock att mångfaldsåret kan påverka nationaldagen i år.

- Utformningen av uppträdanden och ritualer kan påverkas, men nationaldagen kan inte vara något annat än firande av det nationella. Förr enade nationalismen länder. I dag splittrar den länder. Den sorterar in vem som hör dit och inte. Medborgartanken är vacker, men nationalismen är svårhanterlig.

Men det är en ledig dag och drygt hälften av svenskarna planerar att stanna hemma med familjen, släkten eller vännerna. Än fler bland kristdemokraterna. Där tänker sju av tio stanna hemma. Moderaterna och socialdemokraterna ligger på genomsnittet, där drygt hälften vill vara med familj och vänner. Men bland miljöpartisterna tänker bara fyra av tio stanna hemma. Och majoriteten av dem som inte tänker fira alls röstar på vänsterpartiet. Att partitillhörigheten har betydelse för firandet är inte heller förvånande, enligt Jonas Frykman.

- Vänstern är solidarisk med grupper som har det besvärligt och många väljare kommer från andra länder. Nationaldagen kan upplevas provocerande.

ANNONS

Även geografisk tillhörighet har en inverkan. I Göteborgsområdet tänker 41 procent inte fira alls. Går man utanför stadsgränsen och tittar på siffror i Västsverige är det bara 26 procent som inte tänker fira. I yrkes- och klasstillhörigheten kan man se att två tredjedelar av tjänstemännen vill fira nationaldagen, medan hela 42 procent av egenföretagarna inte alls tänker fira. Arbetarna ligger runt genomsnittet - där hälften tänker stanna hemma och var tredje inte tänker fira alls.

ANNONS