Covid-19 vaccin från Astra Zeneca bör inte ges till äldre längre. Arkivbild.
Covid-19 vaccin från Astra Zeneca bör inte ges till äldre längre. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

EMA-topp: Inte ens äldre bör få Astravaccin

Astra Zenecas vaccin mot covid-19 bör stoppas även för äldre, det säger Marco Cavaleri, vaccinchef på Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA).

ANNONS

Flera EU-länder ger i dag Astras vaccin bara till personer över 60 eller 65 år, på grund av en liten ökad risk för blodproppar, främst bland yngre. Men nu när smittspridningen går ner och när tillgången på andra vacciner ökar, tycker Cavaleri att Astras vaccin ska stoppas även för de äldre.

– Ja, och många länder, såsom Frankrike och Tyskland, överväger det med tanke på att tillgången på mRNA-vaccin nu är god, säger han till den italienska tidningen La Stampa, enligt Reuters.

EMA tycker fortfarande att Astra Zenecas vaccin är säkert och att nyttan vida överstiger risken för alla åldersgrupper, säger Cavaleri.

ANNONS

I Sverige ges Astra Zenecas vaccin till personer som är 65 år och äldre. Även personal inom vård och omsorg som fått en första dos av det vaccinet har kunnat få en andra dos om de velat.

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström sade den 12 maj att Sverige inom drygt tre veckor skulle upphöra med att ge vaccinet som en första dos mot covid-19.

Han bedömde då att det behövdes ytterligare 200 000 doser till dem som är 65 år och äldre som återstod att vaccinera och till dem som väntar på sin andra dos.

Fakta: Vaccineringen för 60 år och äldre

Enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik, som publicerades i torsdags, hade 86,1 procent i åldersgruppen 60–69 år fått minst en dos och 35,6 procent hade fått två doser.

I gruppen 70–79 år hade 92,3 procent fått minst en dos och 61,1 procent var färdigvaccinerade.

I åldersgruppen 80–89 år hade 93,2 procent fått minst en dos, 85,9 procent hade fått två doser.

För gruppen 90 år och äldre hade 90,6 procent fått minst en dos medan 84,2 procent var färdigvaccinerade.

Källa: Folkhälsomyndigheten

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS