Elva skadade efter brand i studentboende

Elva personer fördes till sjukhus efter en brand i ett studentboende i Råslätt i Jönköping. För en person, som hoppade från sjunde våningen, är läget kritiskt.

ANNONS
|

Branden bröt ut i en lägenhet i en studentkorridor vid 2-tiden. Vittnen som ringde till SOS berättade om att människor setts hoppa ut ur huset från hög höjd.

- När vi kom fram fanns en person som hade hoppat från sjunde våningen, bekräftar Göran Melin, brandingenjör vid räddningstjänsten i Jönköping.

- När vi kom runt huset såg vi sedan en person till som var på väg att hoppa, så vi sprang fram med en hoppkudde och fångade den personen.

ANNONS

Kritiskt läge

Ytterligare personer räddades med hjälp av stegbilar.

Totalt fördes elva personer med ambulans till länssjukhuset Ryhov. Enligt sjukhuset är läget kritiskt för en person som vårdas på intensivvårdsavdelningen. Två är måttligt skadade och inlagda för vård, medan åtta personer skadades lindrigt och var kvar på sjukhuset för observation.

- Glädjande nog har vi träffat flera boende som nu är tillbaka från sjukhuset, även några som räddades under akutfasen, säger Göran Melin.

Skadade lägenheter

Branden var helt släckt vid 3-tiden och brandplatsen spärrades av för teknisk undersökning. En förundersökning om allmänfarlig vårdslöshet har inletts, meddelar polisen.

Totalt bor omkring 120 personer i hyreshuset.

Såväl kommunen, som högskolan och bostadsbolaget har dragit i gång sina krisgrupper för att ta hand om de drabbade.

Enligt Göran Melin är minst sju lägenheter skadade på grund av branden.

- En är brandskadad, medan en har fått rök- och sotskador. Dessutom är fem lägenheter vattenskadade, eftersom flera vattenledningar smält i hettan.

ANNONS
TT

ANNONS