Riksdagsledamoten Elsa Widding lämnar nu Sverigedemokraterna.
Riksdagsledamoten Elsa Widding lämnar nu Sverigedemokraterna. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Elsa Widding lämnar Sverigedemokraterna

Elsa Widding lämnar Sverigedemokraterna och blir politisk vilde i riksdagen.
Anledningen är att partiet inte backat upp Widding efter att Liberalerna anklagat henne för att ge stöd åt klimat-, vaccin- och förintelseförnekelse.
– Jag hade förväntat mig att mitt parti tog avstånd mot dessa avskyvärda påhopp som Liberalernas främsta företrädare gör sig skyldiga till, säger hon i ett videoklipp.

ANNONS
|

Riksdagsledamoten Elsa Widding berättar själv i ett videoklipp på sin egen Youtubekanal att hon nu lämnar Sverigedemokraterna. Bland annat uppger hon som skäl att hon själv inte kunnat uttrycka sig som hon velat i riksdagen, bland annat utifrån sin yrkesbakgrund.

– Man förväntas som politiker hålla tyst om de viktigaste och mest livsavgörande frågorna, säger hon.

Widding fortsätter:

– En av mina starkaste drivkrafter handlar om att försöka motverka skrämselpropagandan om jordens och mänsklighetens undergång som sprids i samhället. Inte minst upprörande är det när barn och ungdomar vilseleds i tron på att ökning av koldioxid i atmosfären leder till katastrof för vår planet.

ANNONS

Blir politisk vilde

Elsa Widding har bland annat anklagats för att vara klimatförnekare och nyligen petades hon av SD från sitt uppdrag i miljö- och jordbruksutskottet.

Nu kommer beskedet att Widding lämnar Sverigedemokraterna och därmed blir politisk vilde.

Bland annat handlar det om att partiet inte försvarat henne efter att utbildningsminister Mats Persson (L) kritiserat hennes medverkan på en konferens med kända vaccinmotståndare, klimatförnekare och personer som relativiserat Förintelsen.

”Widding visar prov på ett kunskapsförakt som inte anstår en riksdagsledamot. Det är allvarligt att ge stöd till konspirationsteorier om klimat, vaccin och förintelsen. Hon måste nu visa att hon står upp för vetenskap”, skrev han i en tweet.

Widding säger att det är en allvarlig anklagelse och att Mats Persson tillsammans Liberalernas partiledare Johan Pehrson ägnar sig åt en smutskastningskampanj riktad mot henne.

– Jag hade förväntat mig att mitt parti tog avstånd mot dessa avskyvärda påhopp som Liberalernas främsta företrädare gör sig skyldiga till. De anklagar mig för att stödja de som förnekar eller förringar ett fruktansvärt folkmord på sex miljoner judar. I lagens mening är det att likställa med grovt förtal, säger hon.

Jmmie Åkesson (SD) i samspråk riksdagsledamoten Elsa Widding i riksdagen.
Jmmie Åkesson (SD) i samspråk riksdagsledamoten Elsa Widding i riksdagen. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Fick inte stöd av partiet

Widding säger i videoklippet att ”trots detta förtal väljer Sverigedemokraterna att inte kommentera frågan i media.”

ANNONS

– Men tystnaden talar sitt tydliga språk. En gräns har nu passerats även här. Jag har därför bestämt mig att lämna partiet, säger hon och fortsätter:

– Jag upplever att jag har ett starkt stöd hos väljarna och inte minst hos alla de som personkryssat mig.

Widding säger att hon kommer att fortsätta arbeta i riksdagen för att bidra till en mer nyanserad klimatpolitik, öka förståelsen för vindkraftens miljökonsekvenser och ineffektivitet samt för att få riksdagen att diskutera ”konsekvenserna för Sveriges suveränitet av WHO:s planer på att utöka sitt mandat.”

LÄS MER:SD-profil tappar plats i miljöutskottet

LÄS MER:SD-ledamot på konspirationskonferens

LÄS MER:Recension: ”Sunt förnuft om Energi & Klimat” av Elsa Widding (SD)

ANNONS