Ekobrottshärva: 110 miljoner försvann ur spelautomaterna

Sju personer från Göteborgsområdet, varav två huvudmän, åtalas för inblandning i en synnerligen omfattande ekobrottshärva. Samtliga nekar. Enligt åklagaren har intäkter på över 110 miljoner från spelautomater överhuvudtaget inte redovisats – utan bara försvunnit.

ANNONS
|

De två primärt misstänkta – en 50-åring utpekad som företrädare för det bolag som bedrivit så kallad lotteriverksamhet och en 71-årig tidigare styrelseledamot – ställs nu inför rätta för grovt bokföringsbrott, grovt skattebrott och grovt försvårande av skattekontroll. Enligt vice chefsåklagare Lars Lithner på ekobrottsmyndigheten har de två männen, mellan 1 januari 2009 och 30 juni 2015, undvikit att bokföra inbetalningar till företaget på sammanlagt 110369856 kronor. - Vi reagerade först på att bolaget hade så låg omsättning i förhållande till de stora antalet spelmaskiner. Sen gjorde vi husrannsakan, och den gav resultat, konstaterar Lithner.

Hälften vitt, hälften svart?

En speldatabas beslagtogs. Ur denna plockades fram uppgifter som tydde på att bara hälften av alla inkomster faktiskt bokförts. Männen har hävdat att de bland annat anordnat spel åt utländska firmor, och att ansenliga summor hamnat där. - Det här är stort, det är allvarligt. Brotten är grova eftersom de utövats systematiskt under lång tid och att de rört sig om mycket betydande belopp, säger Lithner. Var finns de 110 miljonerna nu? - Vi har tyvärr inte lyckats spåra pengarna. I många fall har det handlat om rena kontanter och pengar är borta, förklarar åklagaren.

ANNONS

Rikstäckande verksamhet

Bolaget har administrerat hundratals spelautomater i hela Sverige. - Ja, deras verksamhet kan betecknas som rikstäckande, som Lithner uttrycker saken. I stämningsansökan ingår också misstankar om att arbetsgivaravgifter på 15,5 miljoner och moms på 2,2 miljoner inte betalats in på ett korrekt sätt. Fyra av de övriga männen anklagas för att ha träffat avtal med bolagets kunder, där man ska ha kommit överens om att en viss del av intäkterna skulle redovisas och en viss del skulle vara svart. Deras delaktighet har, enligt åklagaren, varit en förutsättning för att få det brottsliga upplägget att fungera.

Kritik mot revisorn

Den sjunde mannen som åtalas är bolaget revisor. Han påstås ha undvikit att anmärka på felaktigheterna i bokföringen och även gett råd i utarbetandet av osanna avtal och oriktiga underlag. Om inget annat har revisorn, enligt vice chefsåklagare Lars Lithner, genom sin passivitet stärkt övriga gärningsman i deras förvissning att de utan upptäcktsrisk kunnat fortsätta med sin olagliga verksamhet.

Den 50-årige huvudmannens advokat, Kurt Johansson, poängterar: - Min klient förnekar att han varit "faktiskt företrädare". Han var anställd, ingenting annat, och hade ingen roll i styrelse eller ledning. Han bestrider felaktigheter i bokföringen, som han för övrigt aldrig haft som uppgift att syssla med.

Företagsböter och näringsförbud

Åklagaren kräver slutligen företagsböter i miljonklassen mot både spelbolaget och revisionsfirman. Dessutom yrkar han på ett sjuårigt näringsförbud för 50-åringen, 71-åringen och deras revisor. I händelse av fällande domar riskerar de två huvudmännen fleråriga fängelsestraff.

ANNONS
ANNONS