Egen kolsyra inte klimatsmart

ANNONS
|

I stället för att dricka vatten på flaska har allt fler svenskar börjat dricka hemmaproducerat bubbelvatten. Närmare 200 000 svenskar köpte sig en kolsyremaskin av märket Sodastream förra året. Företaget lanserar sin produkt som en klimatsmart vara. De understryker att det ur miljösynpunkt är onödigt att bära hem sitt bubbelvatten när dricksvattnet i Sverige är bra och går att kolsyra hemma.

Johan Kalling, vd för företaget Empire som saluför Sodastream i Sverige, meddelar att försäljningen går spikrakt uppåt.

- Jag tror att inom en tioårsperiod kommer alla svenska hushåll att ha en Sodastream, säger han.

Men framgångarna till trots finns det nackdelar med produkten. Maskinen tillverkas i Israel, Kina och i Tyskland där även huvudkontoret ligger, den säljs sedan över hela världen.

ANNONS

Ovetande om lång resa

När man köper maskinen ingår det en pat-ron som räcker till att kolsyra 50-100 liter vatten, beroende på hur mycket bubblor man föredrar. Det motsvarar cirka 33-66 stycken 1,5-litersflaskor. När patronen är slut kan du "panta" den hos din återförsäljare och köpa dig en ny.

Kolsyrepatronerna tillverkas i Tyskland och det är också det enda stället i hela Europa där de sedan kan fyllas på igen. Detta gäller även AGAs alternativ till kolsyremaskin, Wassermaxx. Det innebär att det fraktas tomma och fulla kolsyrepatroner i lastbilar över hela kontinenten för att fyllas på och besiktigas i tyska Limburg. Människor som vill vara klimatsmarta pantar sina patroner ovetandes om den långa resa som väntar. Detta bekymrar inte Johan Kalling, enligt honom klimatneutraliseras varan redan efter ett par månaders användning.

- En person som dricker kolsyrat vatten på flaska kommer snart att betraktas som den nya rökaren, det blir nästan lite skamligt.

Stor förvåning

På Handelns utredningsinstitut, HUI, som nyligen har utrett om flaskvattnet verkligen är den miljöbov som det utpekas att vara, bemöts uppgifterna om Sodastreams omfattande transporter med stor förvåning. Sven-Olov Daunfeldt är forskningsansvarig för utredningen:

- Spontant tycker jag att det låter som om det hemmaproducerade bubbelvattnet möjligen skulle kunna ha en större klimatpåverkan än svensktillverkat buteljerat vatten, säger han.

ANNONS

Enligt Sodastream är det ur säkerhetssynpunkt som man väljer att besiktiga och fylla på alla kolsyrepatroner i Tyskland. Sven-Olov Daunfeldt lägger snabbt ihop ett och ett och räknar till att en Sodastream hinner fraktas många mil från Israel och Kina innan den når sin slutdestination, men det mest anmärkningsvärda tycker han ändå är kolsyrepatronernas ständiga lastbilsturer till och från Tyskland.

- Det känns inte som att Sodastream är så klimatvänlig som den marknadsförs att vara. Produkten behöver absolut livscykelanalyseras. Det här är något som vi verkligen vill ta tag i och utreda, säger han.

ANNONS