Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Efter SD:s förslag – regeringen öppnar för att utreda gangsterrap

Efter SD:s utspel om att utreda vilka kopplingar som finns mellan dagens gangsterrap och att unga dras in i kriminella gäng öppnar nu även den nya regeringen för att se över frågan.
– Vi ska vända på varje sten, säger kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) till SVT.

Det var i en intervju med GP som Tobias Andersson (SD), ny rättspolitisk talesperson för partiet, krävde att regeringen ger Brottsförebyggande rådet, Brå, i uppdrag att analysera gangsterrappens betydelse för rekrytering och inkomster.

– Det finns uppenbarligen en växelverkan mellan gangsterrappen och gangstermiljöer, sa Andersson till GP.

Tobias Andersson menade att kunskapen om musikens betydelse för kriminaliteten är för dålig i dag.

– Det behövs ett större kunskapsunderlag. Vi förstår ju att så fort man ska in och pilla i kultursfären så är det minerad mark, så för att kunna fatta kloka beslut, om politiska beslut krävs, så behövs det mer kunskap.

LÄS MER: Rån, mord och rappare – så här startade gängkriget i Stockholm

Regeringen öppnar för utredning

Statsminister Magdalena Andersson har tidigare sagt att hon är beredd att vända på varje sten för att ta itu med brottsligheten. Och nu öppnar kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) för att se över frågan.

– Det är väldigt viktigt att titta på och se vad leder det till. Självklart som statsministern har sagt, vi ska vända på varje sten för att komma åt problemen i samhället, säger hon till SVT.

På frågan om att utreda gangsterrappen är en av de stenarna svarar kulturministern så här:

– Absolut, titta på det. Leder detta till brott, då ska vi göra någonting åt det. Annars ska vi absolut inte göra någonting åt det.

LÄS MER:

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.