Efter ryska upptrappningen – Andersson bjuder in partiledarna

Den ökade aggressiviteten från Ryssland är ”mycket bekymmersam”. Det menar statsminister Magdalena Andersson (S), som nu avslöjar att hon kommer att gå Moderaterna till mötes – och inom kort kalla partiledarna till samtal.
– Självklart. Det är ett rimligt krav från oppositionen, säger hon.

ANNONS
|

På måndagen inleds årets upplaga av Folk och försvar, den arena dit människor från politik, näringsliv, forskning och media brukar vallfärda för att avhandla försvars- och säkerhetspolitik. Samlingen sker normalt i Sälen men hålls nu digitalt på grund av pandemin.

I år är säkerhetsläget i Sveriges närhet på allra högsta politiska nivå. Ryssland och ledaren Vladimir Putin har trappat upp retoriken mot väst, krävt stopp för ytterligare Natoutvidgning och placerat 100 000 soldater vid Ukrainas gräns.

LÄS MER:Hultqvist: Ryska kraven är oacceptabla

LÄS MER:Linde: USA förhandlar inte över våra huvuden

Ryssland på agendan

Upptrappningen har skapat febril aktivitet hos alla de politiska partierna i Sverige och kommer också vara högt upp på agendan för försvarskonferensen. Statsminister Magdalena Andersson har tackat nej till deltagande i Folk och försvar, men framhåller att hon och regeringen har ägnat jul- och nyårshelgerna åt den ryska upptrappningen.

ANNONS

– Det är bekymmersamt att vi har ökade säkerhetspolitiska spänningar i vårt närområde. Vi har fört en nära dialog nu under helgerna med länder som vi samarbetar med. Jag har samtalat med Finlands president och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och vi har också haft nära kontakter med USA och flera andra EU-länder, säger hon.

LÄS MER:Är Putin beredd att riskera ett storkrig i Europa?

Enligt Andersson är de ryska kraven oacceptabla.

– Sverige och regeringen kommer alltid att stå upp för svenska intressen och värna den svenska integriteten och vår rätt att själva välja vår säkerhetspolitiska linje. Det är en del av den europeiska säkerhetsordningen, som inte är förhandlingsbar. Det är väldigt bra att det är en uppfattning som också delas av Nato och av de länder vi haft kontakt med.

M: ”Anmärkningsvärt passiv”

Oppositionen är dock kritisk och tycker att Magdalena Andersson och hennes regering varit alldeles för försiktig i frågan.

”Det ryska agerandet har genomgripande konsekvenser för Sveriges säkerhet. Trots detta har regeringen varit anmärkningsvärt passiv under hela den här krisen”, skrev Moderaterna Pål Jonson och Hans Wallmark nyligen i SvD.

Demonstranter i Kiev den 9 januari 2022, under protester mot Vladmir Putin och Rysslands utrikespolitik.
Demonstranter i Kiev den 9 januari 2022, under protester mot Vladmir Putin och Rysslands utrikespolitik. Bild: Efrem Lukatsky

M-duon framhöll samtidigt Finlands agerande och dess ställningstagande för en Natooption, det vill säga en möjlighet att förhandla om medlemskap i försvarsunionen, något som S-regeringen i Sverige säger nej till.

ANNONS

”Sverige behöver likt Finland öppna upp för en seriös diskussion om ett framtida medlemskap i Nato. Snäva parti­intressen får aldrig gå före Sveriges säkerhet.” skrev Jonson och Wallmark och efterlyste samtidigt samtal på högsta politiska nivå i Sverige.

Fördjupat Natosamarbete

Magdalena Andersson säger fortsatt nej till att gå med i Nato, men framhåller att både Sverige och Finland har ett partnerskap med unionen.

– Vi har fördjupat det samarbetet under senaste åren och vi kommer fortsätta fördjupa det samarbetet och det är också något som man är överens om i försvarsberedningen och som det finns ett starkt stöd för i riksdagen, säger hon.

Att ländernas ledare uttrycker sig olika i frågan menar hon har gällt i flera decennier.

– Det har väl framför allt att göra med att vi har lite olika historisk bakgrund, säger hon, och tillägger:

– Att Sverige nu i all hast skulle byta säkerhetspolitisk linje, det tror jag inte vore rätt väg framåt. Nu är det viktigt att den stabilitet som vi har haft under lång tid i den svenska säkerhetspolitiska linjen ligger fast.

Partiledarsamtal i närtid

Magdalena Andersson kommer dock att gå sina politiska motståndare till mötes i fråga om att bjuda in till partiledarsamtal.

– Självklart kommer jag att samtala med partiledarna i den här frågan i närtid. Även utrikesministern och försvarsministern har varit tydliga med att de är naturligtvis intresserade av att föra dialog med riksdagens partier, säger Andersson.

ANNONS

När samtalen ska äga rum vill hon inte säga. Bara att det ska ske i närtid.

– Det är viktigt för mig och det har varit en styrka för Sverige att vi kan ha en samsyn när det gäller säkerhetspolitiken, arbetet med försvarsberedningen har varit en viktig del i det men också att vi för en nära dialog. Det här är frågor som är av yttersta vikt för svenska intressen och då är det viktigt att vi kan ha en god dialog med riksdagen och inte ägnar oss åt politiskt spel.

ANNONS