Efter polisanmälda tweets – SD-politiker hånar Dinamarca (V)

Flera SD-politiker har kommenterat och delat en bikinibild på Dinamarca som medieprofilen Katerina Janouch twittrade ut. En av dem är Jörgen Fogelklou, som tycker att det hela tas på för stort allvar. – Det är en bild på Dinamarca när hon sitter på en strand, det är en jätterolig kommentar, säger han.

ANNONS
|

Under måndagen gjorde riksdagsledamoten Rossana Dinamarca (V) en polisanmälan mot medieprofilen och författaren Katerina Janouch efter att Janouch twittrat ut och kommenterat bilder på Dinamarca.

Det började med att Katerina Janouch i fredags twittrade ut en bild på vänsterpolitikernfrån en manifestation på "Trappan" i Stockholm som hölls för att protestera mot utvisningarna till Afghanistan. Till bilden har Janouch lagt till: "Trappan är mer effektiv än Tinder". Janouch tog senare bort tweeten och ursäktade sig med att det hela var ett skämt, men då hade Dinamarca redan fått motta rasistiska och sexistiska kommentarer.

På måndagen publiceradeJanouch i stället en ny bild på Rossana Dinamarca, där politikern befinner sig på en strand iklädd bikinitrosor och vit t-shirt. Bilden publicerades för första gången 2015 när sajten Nyheter24 utsåg Dinamarca till "Sveriges sexigaste politiker" – en utnämning som även står skriven på t-shirten på fotot. I tweeten skriver Janouch att hon inte förstår vad Dinamarca har emot att bli sexualiserad och att "internet aldrig glömmer".

ANNONS

Efter publiceringen valde Dinamarca att polisanmäla Janouch.

– Hon är fullt medveten om vad hon startar, att hon har en lång rad personer som följer hennes vinkar och det blir en uppvigling mot mig med en rad sexistiska och rasistiska kommentarer. Så därför kände jag bara att det räcker, säger Rossana Dinamarca.

SD-politiker sprider vidare

Under måndagskvällen har bilden fortsatt att kommenteras och spridas i sociala medier – inte minst av SD-politiker. En av dem är Jörgen Fogelklou, ordförande för SD i Göteborg. Han har på Facebook kommenterat bilden med orden ”Haha jag döööör!”.Kommentaren är dock inget som Fogelklou vill tillskriva någon större vikt.

–Allt sådant här är så fjantigt, man får inte ta alla saker på så stort allvar. Vi har hemskare saker som händer i världen än att någon försöker göra sig lustig över någon på sociala medier, säger han och forsätter:

–Det är en bild på Dinamarca när hon sitter på en strand, det är en jätteroligkommentar.

Kommenterad av annan SD-politiker

Även SD-politiker i Kävlinge och Karlskrona har skrivit inlägg om strandbilden på Dinamarca. Fogelklous inlägg kommenteras av partikamraten Eric Palmqvist, vice ordförande för SD i Norrbotten med orden: "Sexig som rävskabb".

Eric Palmqvist står fast vid valet av uttryck när GP ringer upp.

ANNONS

– Framförallt tycker jag att det är extremt dubbelt att en politiker som står upp för radikal feminism, med de värderingar och budskap hon står för,har på sig en sådan T-shirt, säger Eric Palmqvist.

Är det så man som representant för ett av Sveriges största partier uttrycker sig?

– Nej, mankanske skulle ha uttryckt sig på ett annat sätt, men jag tycker att det faller inom ramarna. Jag kan väl tycka att kommentaren är ganska oförarglig, men om man vill hårdra den så kanske man kan tycka att den kanske är felaktig i sin innebörd, men min uppfattning är att den faller inom ramarna, säger Eric Palmqvist.

Inte hunnit se kommentarer

När GP når JörgenFogelklou har han inte hunnit se någon av kommentarerna på sitt inlägg.

– Om jag upptäcker att folk har skrivit galna saker tar jag bort saker, om det är något direkt stötande eller något jag inte vill förknippas med tar jag bort det, säger Jörgen Fogelklou.

Vid 23-tiden på måndagskvällen har Eric Palmqvists kommentar till Fogelklous inlägg tagits bort.

ANNONS