Ebba Busch uttalar sig om polisanmälan mot Johan Ingerö

Johan Ingerö meddelade under tisdagen att han slutar som partisekreterare för Kristdemokraterna, efter en polisanmälan som riktas mot honom. Samtidigt skrev Sara Skyttedal (KD) att hon har anmält en partikamrat som ”försökte ta sig rätten till” hennes kropp.
”Partiet har haft kännedom om uppgifterna sedan 29 januari och har sedan dess hanterat detta enligt uppsatta rutiner”, skriver Ebba Busch i ett pressmeddelande.

ANNONS
|

Uttalandet från Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch görs med anledning av att Johan Ingerö lämnar sitt uppdrag som partisekreterare. Han utsågs som partiets nya partisekreterare i slutet av oktober 2022, men under tisdagen stod det klart att han slutar med omedelbar verkan.

I ett inlägg på Facebook skrev han på tisdagen att en nära partikamrat nyligen polisanmälde honom för ”någon form av ofredande som hon menar ska ha skett för nio år sedan.”

”Jag skriver detta för att jag inser att mitt förflutna kan komma att hållas emot mig. Men jag har likväl inte gjort mig skyldig till det som påstås”, skrev han.

ANNONS

Samtidigt gick partikollegan Sara Skyttedal ut på sin Facebook för att berätta att hon har polisanmält en manlig kollega som ska ha ”försökt ta sig rätten till hennes kropp”, utan att nämna vilken kollega det handlade om.

I sitt pressmeddelande skriver Ebba Busch att detta är ”ett personalärende som kan bli föremål för en juridisk process”.

”Det hanteras med den varsamhet som det kräver. Oaktat anledningen till att Johan lämnar sin tjänst, reser anmälan frågetecken kring Johans möjligheter att fullfölja sitt förtroendeuppdrag.”

Busch: ”Ett ärende för polisen”

Hon skriver att partiet har känt till uppgifterna sedan 29 januari och har sedan dess hanteras situationen enligt de rutiner partiet har.

”Personen i fråga informerade oss om att personen beslutat att göra en polisanmälan den 4 mars. Inblandade personer har erbjudits samtalsstöd och juridisk rådgivning”, skriver Ebba Busch, som avslutar med att detta nu är ett ärenden för polisen och att man inte kommer att lämna ytterligare kommentarer, ”av respekt för de personer det berör”.

Hon skriver inte vem som har gjort anmälan till polisen.

LÄS MER:Johan Ingerö slutar som partisekreterare för Kristdemokraterna

ANNONS