Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ebba Busch om KD:s hållning i abortfrågan

Ebba Busch riktar kritik mot Magdalena Anderssons uttalande om abort och förtydligar att KD signerat papper för Sveriges abortlagstiftning.
– Åtta partier i Sveriges riksdag står bakom landets abortlagstiftning, säger Ebba Busch.

Vid 15-tiden höll Ebba Busch en pressträff i riksdagens presscenter om aborter. Detta efter att Högsta domstolen i USA nyligen beslutade att häva den nationella abortgarantin i landet. President Joe Biden svarade kort därefter med två förslag för att möjliggöra abort för kvinnor.

KD:s partiledare reagerade mot statsministern Magdalena Anderssons uttalande på Instagram där hon bland annat skrivit att ”Liknande högerkonservativa krafter finns här hemma i Sverige”.

– Men jag köper inte att Magdalena Andersson är orolig för aborträtten i Sverige. Jag tror också att många av Sveriges befolkning litar på vad hon säger.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch (KD) med det hon kallar för ett abortkontrakt. Bild: Ali Lorestani/TT
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch (KD) med det hon kallar för ett abortkontrakt. Bild: Ali Lorestani/TT

Ebba Busch tryckte på att KD står bakom landets abortlagstiftning och riktade sig till Sveriges övriga riksdagspartier med förslag om ett kontrakt som visar stöd för nuvarande abortlagstiftning.

Kontraktet garanterar kvinnor fri rätt till abort fram till den artonde graviditetsveckan, därefter finns en villkorad aborträtt där socialstyrelsens tillstånd krävs. Partierna som skriver under dokumentet står bakom Sveriges abortlagstiftning och lovar att försvara den – om den skulle komma under attack från krafter inom vårt land eller inom den europeiska unionen, menade KD-ledaren.

– Vi kan kalla det ett abortkontrakt för Sveriges kvinnor. Här finns det utrymme för åtta partier att skriva under. Jag har själv skrivit på för Kristdemokraternas del, säger Ebba Busch.

LÄS OCKSÅ: "Abortbeslutet är klart diskriminerande och en tydlig klassfråga”

LÄS OCKSÅ: Artister höjer rösterna mot USA:s abortbeslut

LÄS OCKSÅ: Aborträtt kan skrivas in i franska grundlagen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.