Energi och näringsminister Ebba Busch (KD). Arkivbild.
Energi och näringsminister Ebba Busch (KD). Arkivbild. Bild: Claudio Bresciani / TT

Ebba Busch backar från Turkiet-uttalande

Ebba Busch tar tillbaka sitt uttalande om att strypa biståndet till Turkiet.
Men S-ledaren Magdalena Andersson anser att uttalandet skadar Natoprocessen:
– Att börja hota Turkiet i det här läget, hur smart är det?, säger hon.

ANNONS
|

I en intervju med Aftonbladet öppnade vice statsminister Ebba Busch (KD) för att använda bistånd som påtryckningsmedel, med anledning av att Turkiet inte fängslar eller lämnar ut den efterlyste gängledaren som går under namnet "Kurdiska räven".

– Bistånd ska inte gå till länder som vägrar ta ansvar för sina medborgare, som utsätter svenska folket för terrorliknande handlingar och som försätter Sverige i ett otryggt läge, sade Busch till tidningen.

Men nu backar hon. Det är inte aktuellt att strypa något bistånd enligt Busch.

– Jag uttalar mig inte i specifika fall, det vore olämpligt. I går gav jag ett generellt resonemang om hur Sverige jobbar mer aktivt och lägger om politiken för att verkställa utvisningar, säger hon.

ANNONS

"Olämpligt uttalande"

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson anser att uttalandet skadar Sveriges Natoprocess.

– I ett känsligt läge så är det ett olämpligt resonemang och ett olämpligt uttalande, säger hon.

Andersson anser att det är olyckligt att regeringen trappar upp retoriken.

– Med det sagt har vi i S också krävt att "Kurdiska räven" ska utlämnas till Sverige eller åtalas i Turkiet, det är okontroversiellt. Men att börja hota Turkiet i det här läget, hur smart är det?, säger hon.

Men statsminister Ulf Kristersson (M) anser inte att Natoprocessen påverkas.

– Absolut inte. Det har inte nånting med Nato att göra överhuvudtaget. Tvärtom skulle jag säga att vi har ett mycket bättre polisiärt samarbete nu än vi hade före Natoprocessen och det beror på att den här regeringen till skillnad från den förra ville ta PKK-hotet på allvar, säger han.

Även statsministern framhåller att Busch uttalade sig generellt och anser att det hela rör sig om ett missförstånd.

"Inte enskilda fall"

"Kurdiska räven" är en ledarfigur i det kriminella Foxtrotnätverket som kopplas till en rad dödsskjutningar i Sverige. Han gömmer sig i Turkiet och har också fått turkiskt medborgarskap.

Enligt Ebba Busch är det justitiedepartementet och relevanta myndigheter som hanterar det aktuella fallet.

– Jag hoppas att det har blivit väldigt tydlig nu att jag självklart inte uttalar mig i enskilda fall, i nuläget finns ingen aktuell diskussion om att det skulle bli aktuellt att dra in biståndet, det skulle jag aldrig uttala mig om.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS