Transportstyrelsens har återkallat trafiktillståndet för flygbolaget Belavias flygningar mellan Sverige och Belarus.
Transportstyrelsens har återkallat trafiktillståndet för flygbolaget Belavias flygningar mellan Sverige och Belarus. Bild: Claudio Bresciani/TT

Easa: Undvik att flyga till och från Belarus

Den europeiska flygsäkerhetsmyndigheten Easa uppmanar nu alla europeiska flygbolag att undvika belarusiskt luftrum. Transportstyrelsen har också stoppat alla Belavias flygningar mellan Sverige och Belarus.

ANNONS
|

Den flight som skulle ha avgått från Arlanda i Stockholm till Minsk i Belarus på onsdagen ställdes in efter beskedet kvällen innan om att Transportstyrelsen återkallat trafiktillståndet för Belavia-Belarusian Airlines för flygningar mellan Sverige och Belarus.

– Det finns ingen kritik mot flygbolaget. Men vi har indikationer på att det inte är uteslutet att den belarusiska flygtrafikledningen inte kan bedriva en säker verksamhet, säger Gunnar Ljungberg, direktör för avdelningen för sjö- och luftfart på Transportstyrelsen, till TT.

Transportstyrelsens beslut är en förebyggande åtgärd för att värna passagerarsäkerheten efter att belarusiska myndigheter och flygvapnet tvingade ner ett Ryanairplan på väg mellan EU-länderna Grekland och Litauen i belarusiska Minsk i söndags.

ANNONS

Ett liknande beslut fattades under onsdagen av den europeiska flygsäkerhetsmyndigheten Easa. I beslutet uppmanar de alla europeiska flygbolag att undvika belarusiskt luftrum.

"Omständigheterna i det här fallet gör att man kan ifrågasätta Belarus respekt för de internationella reglerna för civilflyget", skriver Easa i ett uttalande och understryker att agerandet innebär tvivel om huruvida Belarus kan bedriva en säker flygverksamhet.

Easa uppmanar också andra flygbolag, utanför Europa, att undvika Belarus.

Under EU:s toppmöte i måndags kväll fattades beslut om att förbjuda belarusiskt flyg inom EU, både från att flyga och landa.

Beatrice Nordensson/TT

ANNONS