Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sprängtickan säljs som mirakelsvamp för uppemot tusen kronor kilot på Blocket. Den växer i Sverige, men det är inte fritt fram att plocka.

Dyr sprängticka - säljs som mirakelsvamp

Från gammal medicinalsvamp till ny hälsotrend - sprängticka säljs som mirakelsvamp för uppemot tusen kronor kilot på Blocket. Den växer i Sverige, men det är inte fritt fram att plocka.

Sprängtickan har en lång historia som naturläkemedel men ser ut att ha fått ett uppsving. Den sägs hjälpa mot allt från sömnbrist och dåligt immunförsvar till att ha läkande effekter vid vissa sjukdomar.

-Det är möjligt att den har vissa positiva hälsoeffekter, men jag skulle inte rekommendera någon att självmedicinera mot sjukdomar, säger svampkonsulenten Michael Krikorev.

Chaga, som sprängtickan också kallas, säljs som kosttillskott och används till te, smoothies och annan hälsokost. Den marknadsförs som rik på antioxidanter - så rik att den anses ha ett högre värde än blåbär, gojibär och rå kakao tillsammans.

Den så kallade sibiriska mirakelsvampen växer i själva verket på hela norra halvklotet. Hugade personer har fått upp ögonen för trenden och säljer sprängticka för höga summor på Blocket. Men det går inte att bara ge sig ut på svampplockning och förse sig. Sprängtickan ingår inte i allemansrätten och får inte plockas utan tillstånd av markägaren. Den som gör det kan bli dömd till böter.