Regeringen föreslår ett tillskott på 50 miljoner nästa år till friluftsorganisationer i landet. Det är en fördubbling av det statliga anslaget. Arkivbild.
Regeringen föreslår ett tillskott på 50 miljoner nästa år till friluftsorganisationer i landet. Det är en fördubbling av det statliga anslaget. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Dubbelt så mycket till friluftslivet nästa år

Regeringen dubblar anslaget till friluftsorganisationer i budgeten för 2022. Och fjäll- och vandringsleder får ett tillskott på 50 miljoner kronor.

ANNONS

Under pandemin har det varit ett stort sug efter att komma ut i naturen. Det har inte bara märkts på vandringsleder och fjälltoppar, utan också på medlemsantalet för många friluftsorganisationer.

Men pandemin innebar också att en hel del av de intäktskällor som organisationerna vanligtvis kan luta sig mot försvann. Julmarknader, loppisar och arrangemang ställdes in. Och till skillnad från idrotten och kulturen har friluftsorganisationerna inte fått något riktat coronastöd.

Flera friluftsorganisationer skrev nyligen ett öppet brev till miljöminister Per Bolund (MP) för att påminna om utlovade pengar – och om att mandatperioden snart är slut.

Långsiktigt tillskott

I budgeten för 2022 föreslår regeringen nu ett tillskott på 50 miljoner kronor på permanent basis, från dagens 48 till 98 miljoner kronor.

ANNONS

– Vi tycker att det är viktigt att stärka friluftslivet och därför kommer vi att fördubbla anslagen som staten ger till friluftsorganisationer, säger miljö- och klimatminister Per Bolund (MP).

– Det är en rejäl satsning som gör att man kan anställa, planera långsiktigt och veta vad som gäller framöver.

Pengarna går till paraplyorganisationen Svenskt Friluftsliv, som sedan får fördela dem mellan sina 27 ideella organisationer med tillsammans 1,6 miljoner medlemmar. Det handlar till exempel om Scouterna, Sportfiskarna, Svenska Kanotförbundet och Friluftsfrämjandet.

– Vi behöver inte sitta och vänta på vad vi ska göra med pengarna. Det finns redan mängder av bra förslag och vi är redo att börja jobba, säger Maria Ros-Hjelm, generalsekreterare i Svenska Turistföreningen (STF), som även sitter i styrelsen för Svenskt Friluftsliv.

Bemannade vindskydd

Ett exempel på förslag som nu skulle kunna genomföras är en idé som STF skissat på. Att bygga bemannade vindskydd och stugor på vandringsleder utanför fjällvärlden, där dagsetapperna blir väl långa utan möjlighet att övernatta.

Andra exempel är projekt för att nå ut bredare i samhället, något som flera organisationer redan jobbar med. Exempelvis för att få ut ungdomar i naturen eller att nå ut till utsatta områden. Mycket handlar också om att öka kunskapen, bland annat om allemansrätten och skyldigheter i naturen.

ANNONS

Regeringen vill också stärka arbetet med vandrings- och fjälleder med 50 miljoner kronor per år mellan 2022 och 2027. Förutom att förbättra vandringsmöjligheterna kommer det också att leda till jobb på landsbygden, enligt regeringen.

Per Bolund, miljö- och klimatminister (MP).
Per Bolund, miljö- och klimatminister (MP). Bild: Erik Simander/TT
Maria Ros-Hjelm, generalsekreterare för STF, ser stora behov av pengarna.
Maria Ros-Hjelm, generalsekreterare för STF, ser stora behov av pengarna. Bild: Erik Simander/TT
ANNONS