Drottning Silvia. Arkivbild.
Drottning Silvia. Arkivbild. Bild: Mikael Fritzon/TT

Drottningen: Människor blev bara en siffra

Drottning Silvias egen mamma drabbades av Alzheimer. I en poddintervju berättar drottningen om hur familjen hanterade sjukdomen, om att bryta stigmat och hur våren i karantän har varit för kungaparet.

ANNONS

Första gången drottningen märkte att något var fel med hennes mamma Alice Sommerlath var när hon var på besök på Drottningholms slott. Hennes mamma hade svårt att packa sin egen resväska.

Det kom fram att hennes pappa hade hemlighållit att det rörde sig om demens för både drottning Silvia och mamman. Av omtanke valde drottningen att inte berätta för sin mamma vad hon led av och säger att det är något hon ångrar i dag.

– Jag tycker att man inom familjen bör tala öppet om sjukdomen, säger hon i en poddintervju med stiftelsen Alzheimer Life.

Bryta tystnad

Drottningen har i många år arbetat med frågor som demenssjukdomar och skulle hon själv eller kungen drabbas så skulle man prata öppet om det.

ANNONS

– Om jag skulle bli sjuk i Alzheimer så hoppas jag att allt det arbete jag lagt ner under mer än 25 år på att utveckla kunskapen om demenssjukdomar, också kan hjälpa mig och min familj i ett sådant läge, säger hon.

Drottningen fyller senare i år 77 år och tillhör en riskgrupp i den pågående coronapandemin. Under våren har kungaparet befunnit sig i karantän och statsbesök och resor har blivit inställda.

– Jag har aldrig känt så mycket 70-plus som nu, säger drottningen.

"Blev en siffra"

I podden berättar drottningen att hon känt sig orolig för att hon och familjen ska drabbas och känner samtidigt stor sorg för de som gått bort i Sverige.

– Det var med sorg i hjärtat som jag såg att de plötsligt bara blev en siffra. Det tyckte jag var så grymt egentligen och att man inte riktigt kunde sörja sina anhöriga. Kyrkorna var stängda och människorna ensamma med sin smärta. Det var tungt att se och inte kunna hjälpa till, säger drottning Silvia i podden.

Malin Johanson/TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS