Några dagar efter bussolyckan hölls en välbesökt minnesstund i centrala Kinna. Den tragiska bussolyckan har påverkat nästan alla i kommunen på ett eller annat sätt. 
Några dagar efter bussolyckan hölls en välbesökt minnesstund i centrala Kinna. Den tragiska bussolyckan har påverkat nästan alla i kommunen på ett eller annat sätt. 

Drabbade i busskrasch stöttas stort

ANNONS
|

Ännu befinner sig fyra barn på sjukhus efter bussolyckan utanför Sveg den 2 april. Svårast är läget för den flicka som vårdats för livshotande skador på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Hennes tillstånd har emellertid förbättras och bedöms nu vara stabilt.

Vidare finns två flickor och en pojke på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås.

– Läget verkar vara stabilt, men de får fortsatt vård här. Någon utskrivning är inte planerad, säger Kerstin Holm som är pressinformatör.

"Lättnad för eleverna"

På Ängskolan i Skene – vars idrottsförening Sparta IF organiserade resan för elever i årskurs 8 – är utbildningen igång som vanligt.

– Som det är nu försöker vi ha någorlunda normal undervisning. De flesta elever från årskurs 8 är ute på prao, säger Suad Djuda som är tillförordnad rektor och fortsätter:

ANNONS

– Sen har vi beredskap att hjälpa eleverna om det behövs. I dag träffar till exempel all personal på skolan traumaenheten från Borås. Det handlar dels om att hjälpa dem, men också om hur de ska hantera elever som har varit med om svåra upplevelser.

Under hela våren kommer det att finnas extra bemanning från psykologer och elevhälsa. Även under påsklovet har skolan hållit öppet för att stötta – även om få elever har dykt upp.

– Att vi har återgått till det normala upplevs nästan som en lättnad för eleverna. Jag måste säga att både Marks kommun och våra grannkommuner verkligen ställde upp. Vi fick nästan mer resurser än vi hade användning till, säger Suad Djuda.

640 000 kronor insamlade

Redan dagen efter olyckan startades en insamling i regi av tidningen Markbladet som i skrivande stund har fått ihop 640 000 kronor.

– I detta elände blir man ändå väldigt glad att folk bryr sig och ställer upp för eleverna, säger Matz Hammarström som är ansvarig utgivare.

Pengarna ska gå till Sparta IF och de elever som har drabbats på olika sätt.

– Det kan vara rehabilitering, stöd och hjälp för att komma vidare i livet. Det är en väldigt svår upplevelse som de har varit med om. Kanske att årsdagen är en dag som skulle kunna bli en minnesstund?

ANNONS

Under de närmaste veckorna ska villkoren för pengarna beslutas – något som eleverna ska ha inflytande över.

– Men det får inte gå till den vanliga verksamhet som Sparta IF har. Det ska gå till extraordinära insatser till de drabbade där samhällets resurser inte räcker till. Där kan de här pengarna göra stor nytta.

ANNONS