Begravningsregalierna som stals från Strängnäs domkyrka. Arkivbild.
Begravningsregalierna som stals från Strängnäs domkyrka. Arkivbild. Bild: Polisen

Dom för regaliestöld fastställd i hovrätten

ANNONS

Hovrätten fastställer tingsrättens dom på tre års fängelse mot en 26-årig man som dömts för grov stöld av begravningsregalier från Strängnäs domkyrka, enligt ett pressmeddelande. En 22-årig man har sedan tidigare dömts till fyra och ett halvt års fängelse för delaktighet i kuppen.

26-åringen häktades i februari. Misstankar riktades mot honom sedan det stulna kyrkguldet återfunnits på en parkeringsplats.

Som bevis mot honom anförde åklagaren dna som hittats på de stulna begravningsregalierna. Dessutom hävdade åklagaren att han gjort en swishbetalning från sin telefon till en man som bogserade männens flyktbåt efter en grundstötning.

Det var i juli i fjol som en fräck kupp genomfördes mot Strängnäs domkyrka. Två personer sågs lämna kyrkans område på cykel och flydde med båt från en brygga nära kyrkan.

ANNONS

Med sig fick tjuvarna ett riksäpple och två kungakronor i guld som användes vid kung Karl IX och drottning Kristina den äldres begravningar i början av 1600-talet. Regalierna har ett försäkringsvärde på 65 miljoner kronor.

ANNONS