Akutmottagningen vid Skånes universitetssjukhus i Lund. Arkivbild.
Akutmottagningen vid Skånes universitetssjukhus i Lund. Arkivbild. Bild: Emil Langvad/TT

Döende flicka till akuten – modern psyksjuk

En sjuårig flicka i Skåne misstänks ha utsatts för mycket grov vanvård och misshandel. Båda föräldrarna sitter nu häktade, skriver HD/Sydsvenskan.

ANNONS
|

Natten till julafton i fjol kom flickan, som bor i en annan kommun, till akuten i Lund. Hon hade fått i sig frätande ättika hemma hos familjen, som har flera barn.

Flickan beskrevs som döende, hade hjärt- och leversvikt och var i allmänt mycket dåligt skick. Hon började förskoleklass i höstas, men enligt kommunen kallades föräldrarna till flera samtal eftersom flickan knappt varit närvarande där.

– Hon var vanvårdad, undernärd och hade en omfattande skadebild när hon kom till sjukhuset i julas. Hon kan inte ha varit i det skicket i förskoleklass. Då hade de gjort orosanmälningar, säger Ingegerd Jigin, kammaråklagare och förundersökningsledare.

ANNONS

Föräldrarna är nu häktade på sannolika skäl, misstänkta för synnerligen grov misshandel. De tros ha förgiftat flickan – som kommer att få men för livet.

I februari och mars har misstankarna mot föräldrarna – som nekar till brott – stärkts och vuxit enligt tidningarna. Modern lider av en allvarlig psykisk störning, visar en rättspsykiatrisk undersökning.

Parallellt pågår även ett socialtjänstärende. Alla barn i familjen är nu omhändertagna.

Samtidigt tycks den sjuåriga flickan vara det enda barnet i familjen som blivit utsatt.

– Det funderar vi mycket på varför det är så. Vi har inga belägg för att syskonen har blivit utsatta för något brottsligt, säger åklagare Ingegerd Jigin.

ANNONS