Pfizer-Biontechs covid-19-vaccin.
Pfizer-Biontechs covid-19-vaccin. Bild: Mikael Fritzon/TT

Dödsfall efter vaccinering av multisjuk person

En äldre multisjuk man vaccinerades mot covid-19. Dagen efter avled han. Händelsen utreds nu av Läkemedelsverket, som inte ser någon anledning att stoppa vaccinationerna.

ANNONS

Mannen, som var 85 år gammal, avled dagen efter att han vaccinerats med Pfizer/Biontechs vaccin. Mannen var multisjuk och kärlsjuk och bodde på ett särskilt boende i Region Kalmar.

Han avled i ett misstänkt akut hjärtstopp men dödsorsaken är ännu inte fastställd.

– Vi kan egentligen inte säga någonting i nuläget om ett eventuellt orsakssamband eftersom det inte finns någon fastställd dödsorsak, säger Veronica Arthurson, enhetschef för läkemedelssäkerhet på Läkemedelsverket.

Om mannen uppvisade några misstänkta biverkningar direkt efter att han tagit sprutan är oklart.

Andra fallet

Veronica Arthurson påpekar att det inte finns någonting i de stora kliniska vaccinstudier på 20 000 personer som tyder på att vaccinet orsakar biverkningar relaterade till hjärtåkommor.

ANNONS

– Det här dödsfallet gör inte att vi i nuläget kommer att stoppa vaccinationerna eller uppdatera produktinformationen, utan vi anser att det här någonting som först måste utredas noggrant. Och vi har ingen anledning utifrån den stora kliniska studien att tro att vaccinet skulle orsaka eller förvärra en hjärtsjukdom.

Läkemedelsverket inväntar nu obduktionsprotokollet. Fallet har i dag rapporterats in till den europeiska biverkningsdatabasen Eudravigilance. Det är det andra fallet i Sverige att rapporteras in efter att vaccineringen drog i gång den 27 december.

Klåda i halsen

Det första fallet var en misstänkt överkänslighetsreaktion där en äldre kvinna fick lätt svullnad och klåda i halsen cirka 15 minuter efter vaccination. Hon behandlades med kortison och antihistamin och mådde därefter bra.

– Vi har ingen information om att hon har kvar några symtom, säger Veronica Arthurson.

Det sker kontinuerligt en spaning i databaser både nationellt och i Europa efter misstänkta biverkningar. Arthurson påpekar att alla läkemedel och vacciner kan orsaka biverkningar och att det hela tiden är en avvägning mellan risk och nytta.

– Vaccinet skyddar mot allvarliga sjukdomsförlopp av covid-19 eller till och med dödsfall, och där är det ju onekligen så att äldre löper en ökad risk för att utveckla svår covid-19. Därmed har man en mycket större nytta med vaccinet teoretiskt sätt. Och vi har ingen misstanke utifrån den kliniska studie som skett att det skulle vara extra farligt för dem, säger Veronica Arthurson.

ANNONS

Niklas Svahn/TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS