Döda vildsvin bränns efter utbrottet

Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) söker efter fler fall av svinpest hos vildsvin i området runt Fagersta.
Alla döda svin som hittas kommer att provtas och sedan brännas i en mobil anläggning som förs till platsen.

ANNONS
|

Den senaste tiden har sju döda vildsvin hittats i Fagerstatrakten. Nu är det konstaterat att åtminstone ett av vildsvinen varit smittat av afrikansk svinpest.

Hur virussjukdomen, som ofta resulterar i död inom en vecka för de smittade vildsvinen, hamnat i Sverige är oklart. Människor eller andra djurslag drabbas inte.

På torsdagen införde myndigheterna hårda restriktioner i en i en stor del av Västmanland och en mindre del av Dalarna. För boende i området – den så kallade smittade zonen – innebär det att man inte får ägna sig åt aktiviteter i skogen, varken skogspromenader, jakt, svampplockning eller offentliga tillställningar som idrottsevenemang.

ANNONS

De nya reglerna gäller tills vidare.

Arbetet med att söka efter döda vildsvin kommer i ett första skede att pågå några veckor, men kan komma att fortsätta i månader, säger statsepizootolog Karl Ståhl till Aftonbladet.

Bränner vildsvin

Under fredagen är statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) på plast i Fagersta för att söka efter fler fall av svinpest hos vildsvin i området. Alla svin som hittas kommer att provtas – och sedan bränna i en mobil anläggning som förs till platsen.

– Man kommer att utbilda ett antal jägare som kommer att få vårt uppdrag att gå ut och leta efter döda vildsvin som kan provtas och sedan brännas på plats i en särskild anläggning, säger Lena Hellqvist Björnerot, Sveriges officiella chefsveterinär, till TT.

Jordbruksverket har mobila anläggningar förberedda som gör att bränningen på plats, vilket Aftonbladet först rapporterade om, kommer att kunna inledas fort.

– Så fort som möjligt kommer vi att ha saker och ting på plats, säger Björnerot.

Sju döda djur

Avgränsningarna för den smittade zonen inbegriper bland annat tätorterna Norberg, Fagersta, Ramnäs och Virsbo. Restriktionerna omfattar ett område på 100 000 hektar och man får gå tillbaka till exempelvis utbrotten av mul- och klövsjuka på 1950-talet för att hitta något liknande.

ANNONS
Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).
Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD). Bild: Christine Olsson/TT

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) tycker det är bra att myndigheterna "tar i från början".

– Man vidtar alla åtgärder enligt de handlingsplaner som finns. Det är viktigt att man tar i från början för att bekämpa det här, säger han.

Verksamheter som berörs av restriktionerna kan komma att få ekonomiskt stöd, säger Kullgren.

– Drabbas man av beslut som staten fattar vid sådana här lägen kan man vara berättigad till stöd. Allt det här kommer Jordbruksverket att uppdatera på sin hemsida.

LÄS MER:Grisbonden om afrikanska svinpesten: ”Väldigt allvarligt”

LÄS MER:Teorin: Så har afrikansk svinpest spridits till Sverige

LÄS MER:Afrikansk svinpest konstaterad i Sverige – vildsvin har dött i Fagersta

Fakta: Afrikansk svinpest

Afrikansk svinpest är en smittsam virussjukdom som drabbar vildsvin och grisar med allvarlig sjukdom som följd och död oftast in om en vecka.

Bland symtomen finns feber, blödningar, vinglighet och dålig matlust.

Sjukdomen drabbar inte människor.

Sjukdomen finns i Europa sedan 2007 och EU sedan 2014.

Allmänhet och jägare i hela Sverige, men framför allt i Västmanland, uppmanas nu att rapportera in fynd av döda vildsvin till SVA.

Grishållare uppmanas att se över sin biosäkerhet och kontakta veterinär vid tecken på sjukdom eller ökad dödlighet.

Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt

Fakta: Restriktioner i den smittade zonen

Detta gäller inom den smittade zonen. Förbud mot:

Jakt – alla typer av vilt.

Aktiviteter som sportevenemang, offentliga tillställningar och överlag där folk vistas i skogen. Exempelvis svamp- och bärplockning.

Alla typer av åtgärder inom skogsbruk.

Att släppa hundar lösa.

Dessutom ska de fordon och maskiner som använts inom lant- och jordbruk i den smittade zonen rengöras innan de förs ut.

Den som håller tamgrisar inom zonen måste se över biosäkerheten och ska kontakta veterinär om djur blir sjuka eller om de drabbas av ökad dödlighet.

Detaljerade restriktioner finns att läsa på Jordbruksverkets hemsida.

Källa: Jordbruksverket

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS