Djurgårdssupportrar tog sig in på Olympia i den 42:a minuten. Matchen avbröts.
Djurgårdssupportrar tog sig in på Olympia i den 42:a minuten. Matchen avbröts.

Djurgårdssupporter död efter bråk

ANNONS
|

Söndagen den 30 mars 2014 stod det fotbollsfest på schemat. Det blev allt annat än just det. Söndagen den 30 mars 2014 kommer att kommas ihåg som nattsvart. En djurgårdssupporter avled av sina skador som han ådrog sig under ett supporterbråk. Det är den andra dödsmisshandeln i svensk fotboll efter att en IFK Göteborg-supporter avled i augusti 2002.

Nyheten om att supportern hade avlidigt nådde snabbt Djurgårdssupportrarna på Olympia och flera supportrar till Djurgården klev in på planen och matchen avbröts på grund av oroligheterna.

– På matchmötet var vi överens om att inte återuppta matchen. Framförallt tog vi beslutet på inrådan från polis, sade matchdelegaten Pelle Höög på en presskonferens efter matchen.

ANNONS

–Vi är i chock inom Djurgårdsfamiljen och helt bedövade av den här händelsen. Vi kan bara skicka våra tankar till den här personens familj, säger Gunnar Gidefeldt, kommunikationsansvarig på Djurgårdens fotboll, till TT.

– Det är en sorgens dag. Det är oerhört tragiskt för den här killens familj, för fotbollen och för hela samhället, säger Jesper Jansson, sportchef i Helsingborg till TT.

Martin Hansson var domaren som tog beslutet att avbryta matchen mellan Helsingborg och Djurgården. Han var mycket bedrövad efter matchen.

– Man har varit med om mycket i fotbollen, men det här är på ett helt annat plan, säger han till CMore.

"Måste få samhällets hjälp"

Supporterbråk och oroligheter har blivit allt vanligare inom svensk fotboll under de senaste åren. Ett växande problem som fotbollsklubbarna själva inte klarar av att hantera.

–Vi kan som fotbollsorganisation jobba hårt med arrangemangen och vad som händer inne på arenorna. Det som händer ute på stan är så mycket svårare. Vi måste arbeta vidare med ett skarpare regelverk och måste också få samhällets stöd för att få bukt med vad som händer i samband med matcherna, säger fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson till Cmore.

Matchen mellan Malmö FF och Falkenberg på Swedbank spelades som planerat. Matchen inleddes med en tyst minut och spelarna bar sorgeband.

ANNONS

Polisen har inlett en förundersökning om våldsbrott men har ännu inte rubricerat brottsanmälan.

–Det var mycket folk på plats och stämningen var hätsk. Vi efterlyser nu vittnen som kan bringa klarhet i vad som egentligen hände, säger Westford.

En blandning av vrede och besvikelse

Just så beskriver Björn Eriksson, nationell samordnare mot våld vid idrottsevenemang, sina känslor efter händelsen i Helsingborg.

Vissa av förslagen i hans två år gamla huliganutredning har trätt i kraft – andra ska utredas vidare.

–Man måste öka takten, ta det ännu allvarligare och erkänna att detta är ett samhällsproblem i första hand, i andra hand ett idrottsproblem, säger Eriksson till TT.

Tre aktörer

Enligt honom ligger ansvaret på tre aktörer: lagstiftarna, polisen och klubbarna.

–Polisen måste se att det här är ett mönster som påminner om organiserad brottslighet.

Om hans förslag kan förhindra liknande händelser vågar han inte svära på.

–Gör man det här så minskar åtminstone risken för att det får så här tragiska utgångar.

Ministrarna i chock

För TT beskriver idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth sina känslor.

– Jag tror att rätt många är i chock just nu, inte bara de som var på plats. Det är så mycket positivt som hänt, inte minst i klubbarna.

ANNONS

Hon betonar också att misshandeln inträffade utanför planen, medan mycket av säkerhetsarbetet fokuserar på att hindra våld på själva matcherna.

Även justitieministern Beatrice Ask var bedrövad.

–Det finns supporterklubbar som uppenbarligen inte har riktigt nått fram vad gäller kutym för sport och hur man umgås med varandra.

–Det läggs ner stora resurser för att en liten grupp beter sig så här, och det är sorgligt.

ANNONS