Dinamarca (V) deltar i marschen mot Trump

Riksdagsledamoten Rossanna Dinamarca (V) från Trollhättan ska delta i marschen mot Donald Trump. Hon gör det i solidaritet med amerikanska kvinnor. Marschen hoppas hon kan bana vägen för en rörelse inför nästa val.

ANNONS
|

På fredagen svärs Donald Trump in som amerikansk president. Mängder av människor har sökt sig till Washingon DC. Antingen för att hylla den nye presidenten eller för att protestera mot den samme. En av de som ska i protestmarschen är Rossana Dinamarca, vänsterpartist och riksdagsledamot från Trollhättan, det skriver TTELA.

– Inför och efter valet har jag haft kontakt med en vän som bor i Georgia. Som svart kvinna har hon, men ännu mer hennes barn känt av den ökade rasismen efter att Trump valdes. Han har också haft en retorik som varit kvinnofientlig, jag går i marschen i solidaritet med amerikanska kvinnor, säger Rossana Dinamarca.

ANNONS

Hon fortsätter och säger att hon tycker att det är viktigt att stå upp mot Trumps angrepp på HBTQ-personer, svarta, urbefolkning. Rossana Dinamarca är rädd att retoriken kan påverka samtalet i Europa och Sverige.

På plats i Washington blev hon också påmind om den tryckta stämningen som råder.

– Alla som varit i USA känner till den amerikanska gästfriheten, människor är öppna och hjärtliga. När jag kom hit möttes jag av en obehaglig känsla och märkte att något var annorlunda. Jag såg ett gäng på Harley Davidsons med Trump flaggor. De är aggressiva, tar stor plats och har ett gott självförtroende, berättar Rossana Dinamarca.

Hon vill också poängtera att det inte handlar om att visa stöd till Hillary Clintons kampanj.

– Valet stod mellan två dåliga alternativ och jag vill inte stödja det minst dåliga. Den här marschen kan vara sätt att mobilisera den rörelse Bernie Sanders skapade inför nästa val.

ANNONS