En förpackning med covid-19-vaccin från Astra Zeneca.
En förpackning med covid-19-vaccin från Astra Zeneca. Bild: Johan Nilsson/TT

Detta vet vi om vaccinet från Astra Zeneca

Astra Zenecas vaccin mot covid-19 har stoppats av Sverige och är just nu i mångas tankar. Men vad vet vi egentligen om läkemedelsjättens vaccin?
Här är några vanliga frågor och svar.

ANNONS
|

Hur väl skyddar vaccinet mot covid-19?

Astra Zeneca ligger något lägre än vaccinen från Pfizer/Biontech och Moderna när det gäller skyddseffekt. En studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften The Lancet visade att Astra Zenecas vaccin har en skyddseffekt på 81 procent om man lät det gå tolv veckor mellan de två doserna.

Har Astra Zeneca-vaccinet endast getts till yngre personer?

Nej, alla vuxna har kunnat få vaccinet från Astra Zeneca, enligt Folkhälsomyndighetens rekommendation. Tidigare, när kunskapsläget var sämre, rekommenderades vaccinet endast till vuxna yngre än 65 år.

Hur många vaccindoser behövs?

Två doser. Rekommendationen är att den andra dosen ges 9—12 veckor efter dos nummer ett, enligt Folkhälsomyndigheten. Studier har visat ett bättre immunförsvar om det går längre tid mellan doserna.

ANNONS

Hur ser det ut med eventuella biverkningar?

Biverkningarna har varit överlag milda. Patienter har fått smärta vid injektionsstället, huvudvärk och/eller trötthet. Det har rapporterats om vårdpersonal som fått sjukskriva sig efter vaccinering, men även där har det handlat om förväntade och milda biverkningar.

Den 11 mars meddelade Danmark att man pausar Astra Zenecas vaccin efter att flera personer drabbats av blodpropp. Huruvida det har med vaccinet att göra går inte att säga i dagsläget. Flera länder i Europa har fattat beslut att helt eller delvis pausa vaccinet.

Den 16 mars kom beskedet att även Sverige stoppar Astra Zenecas vaccin.

Hur väl fungerar vaccinet mot virusmutationer?

Sydafrika valde i början av februari att tillfälligt stoppa vaccineringen då resultatet i en mindre studie visat att vaccinet från Astra Zeneca inte ger tillräckligt skydd mot den sydafrikanska varianten av viruset. Hur mycket mindre är dock oklart.

Hittills finns inget som tyder på att vaccinet inte biter på den brittiska varianten.

Vad är en svaghet respektive styrka med vaccinet?

I det vaccin som Astra Zeneca har utvecklat består genkoden av dna. Det är en mer hållbar molekyl i jämförelse med mRNA (Pfizer/Biontech och Moderna), men riskerar samtidigt att kroppen utvecklar immunitet mot det transportvirus som används för att föra in dna i cellkärnan, vilket gör att en andra vaccination eventuellt inte har effekt.

ANNONS

Vaccinet kan förvaras i vanlig kylskåpstemperatur.

ANNONS