Det ska bli lättare att se när ett visst läkemedel är slut. Arkivbild.
Det ska bli lättare att se när ett visst läkemedel är slut. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Det ska bli lättare att se läkemedelsbrist

ANNONS

Litium, långtidsverkande morfintabletter, maskmedicin, ADHD-medicin och antibiotika. Listan med läkemedel som det har rått brist på under 2019 kan göras lång. Läkare har också slagit larm om att så kallade restnoteringar påverkar patientsäkerheten, rapporterar SR Ekot.

I februari lanserar därför läkemedelsportalen Fass.se en ny tjänst som kommer att ge information om huruvida ett läkemedel är restnoterat eller är på väg att ta slut. Sajten som används av både privatpersoner och vårdpersonal ska direkt kunna ge hjälpa läkare vid förskrivningstillfället att se vilka alternativ som finns tillgängliga, uppger Lif, de forskande läkemedelsföretagens branschorganisation , som står bakom Fass, på sin hemsida.

ANNONS

Tillfälliga brister på läkemedel är ett växande problem. Förra året restnoterades omkring 700 läkemedel i år är motsvarande siffra runt 1 000.

– Information är bra, men det löser inte grundproblemet med restnoterade läkemedel, säger Heidi Stensmyren, ordförande Sveriges läkarförbund, till SVT Nyheter.

ANNONS