Det innebär Moderaternas misstroende mot Annika Strandhäll

Moderaterna riktar misstroende mot socialförsäkrings minister Annika Strandhäll (S). GP:s politikreporter Arne Larsson förklarar vad det säger om Annika Strandhäll – och om Moderaterna.

ANNONS

Varför riktar Moderaterna misstroende mot Annika Strandhäll?

– Formellt för att de menar att hon avsatt en generaldirektör, alltså försäkringskassans Ann-Marie Begler, av politiska skäl och att hon sedan ljugit om skälen.

Vid sidan av det kan man tänka sig massor av skäl. Moderaterna har sedan Decemberöverenskommelsen kom till för fyra år sedan fått kritik för att partiet inte bedriver tillräckligt tuff oppositionspolitik. Detta kan vara ett sätt att visa att man gör mer än bara viftar i tomma luften. Inte minst som partiet är i ett besvärligt opinionsläge kan det finnas ett extra stort behov att visa handlingskraft.

ANNONS

Hur kommer det att gå?

– Kristdemokraterna har redan uttalat att de stödjer misstroendeförklaringen. Sverigedemokraterna har genom gruppledaren Mattias Karlsson sagt att de sannolikt kommer att göra samma sak.

Men det räcker inte för att få ihop en riksdagsmajoritet – M, KD och SD har tillsammans 154 mandat, vilket innebär att det krävs ytterligare för att Annika Strandhäll ska tvingas avgå som minister. Nu blir pressen hård på Centerpartiet och Liberalerna: ska de vara lojala mot Stefan Löfven, som de delar Januariavtalet med, eller ställer de sig bakom de tidigare allianskollegornas krav? Så sent som i förra veckan visade de gamla allianspartierna plötslig enighet i försvarsfrågan, vilket gör att utgången inte känns helt given.

Vad händer nu?

– Riksdagen ska i en omröstning avgöra om den har förtroende för Annika Strandhäll eller ej. Saknas förtroendet måste hon avgå. Men inget talar för att det kommer att gå så långt. Om det visar sig att en majoritet är emot henne kommer hon med all säkerhet att avgå redan före omröstningen.

Så nu ligger bollen hos Centerpartiet, Liberalerna eller Vänsterpartiet – och framförallt C och V, eftersom L har för få ledamöter för att avgöra frågan på egen hand. Om ingen av riksdagsgrupperna ställer sig bakom kravet kan Annika Strandhäll sitta kvar.

ANNONS

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS