Semesterfirare i småbåtshamnen i Vaxholm. Arkivbild.
Semesterfirare i småbåtshamnen i Vaxholm. Arkivbild. Bild: Magnus Lejhall/TT

Det här har du rätt till när du söker semester

Det är vår och sommarens semesterveckor hägrar. Men vad har du rätt till och inte rätt till när du planerar din ledighet? Arbetsrättsjuristen Madelaine Lindholm reder ut reglerna.

ANNONS

När det gäller semester är grundreglerna tydliga, förklarar Madelaine Lindholm, arbetsrättsjurist vid fackets juristbyrå LO-TCO Rättsskydd. Enligt semesterlagen har du rätt till minst fem veckors semester om du påbörjat din anställning före den 31 augusti förra året.

Om inget annat avtalats har du rätt också till att ta ut fyra av veckorna som en sammanhängande ledighet under sommarmånaderna.

Arbetsgivaren beslutar

Men det betyder inte att du alltid kan förvänta dig att få dina sammanhängande veckor när du vill. En arbetsgivare kan till exempel lägga din period i juni eller augusti trots att du ansökt om juli.

– Om det inte går att komma överens och saken ställs på sin spets så är det arbetsgivaren som beslutar, men naturligtvis så ska ju arbetsgivaren verkligen ha ett skäl till att inte bevilja semestern som alla har bett om. Innan dess så ska det som huvudregel ske förhandlingar med facket, säger Madelaine Lindholm.

ANNONS

Även vikarier har rätt till semester.

– Har man en anställning som inte är längre än tre månader så kan man komma överens om att det inte ska vara någon semester. Då ska man få motsvarande semesterersättning utbetald, säger Madelaine Lindholm.

Samtidigt förekommer många undantag och lokala överenskommelser. Därför är det bra att läsa på vad kollektivavtalet eller anställningskontraktet säger om semestern.

– Antalet semesterdagar kan till exempel vara fler än de lagstadgade 25 dagarna. Det är inte ovanligt med 30, 32 eller till och med 35 i vissa kollektivavtal. Annars handlar mycket om förläggningen av huvudsemestern under sommaren och vilket handlingsutrymme arbetsgivaren har där, säger Lindholm.

Stora värden kan "brinna inne"

På vissa håll kan du ha rätt till betald semester, även om du är nyanställd och inte har hunnit tjänat in någon sådan.

– Det är inte ovanligt att man har rätt till förskottssemester. Då kan man bli återbetalningsskyldig om man skulle avsluta sin anställning inom till exempel fem år. Blir man uppsagd av personliga skäl kan arbetsgivaren dra av kvarvarande semesterersättning mot förskottet, säger Madelaine Lindholm.

Hon råder till att ta ut semesterveckorna och att inte lägga för många på hög.

– Skulle det vara så att arbetsgivaren av någon anledning går i konkurs så kan det ju vara stora värden som brinner inne. Det är ju bra att tänka på i dessa tider.

ANNONS

Fakta: Semester

Idén om laglig rätt till semester fick genomslag under 1930-talet. Den första svenska semesterlagen infördes 1938 och gav anställda två veckors betald ledighet per år.

Semestern förlängdes till tre veckor 1951. Tolv år senare, 1963, förlängdes den lagstadgade semestern till fyra veckor – eller 24 dagar fördelade på dåtidens arbetsveckor på sex dagar.

Perioden april 1991–mars 1993 var rätten till semester 27 dagar. Den nuvarande semesterlagen ger rätt till 25 dagar per semesterår, det vill säga tiden från 1 april till 31 mars nästa år.

Källa: NE

ANNONS