Nu får vi trängas på dansgolvet igen. Arkivbild.
Nu får vi trängas på dansgolvet igen. Arkivbild. Bild: Erik Mårtensson / TT

Det här får du göra i dag

I dag får du göra nästan allt du gjorde innan pandemin bröt ut. I alla fall om du är vaccinerad.

ANNONS

Steg 4 i regeringens avvecklingsplan för restriktionerna innebär att deltagartaken för allmänna sammankomster och tillställningar tas bort. Det blir alltså fritt fram för fullsatta fotbollsläktare och konsertlokaler.

Även deltagartaken för privata sammankomster i hyrda lokaler tas bort vilket innebär att till exempel stora bröllopsfester och födelsedagskalas kan hållas utan begränsningar.

Det finns inga krav på hur stora sällskapen får vara på kaféer och restauranger, eller vilket avstånd det ska vara mellan borden. Dessutom tillåts konserter inomhus på serveringsställen.

Rekommendationen om att jobba hemifrån tas bort. Den som har symtom bör däremot fortfarande stanna hemma och testa sig. Arbetsgivare uppmanas att underlätta för hemarbete vid symtom.

ANNONS

Men det finns fortfarande rekommendationer kvar. Ovaccinerade bör även i fortsättningen undvika folksamlingar. De bör även undvika nära kontakter med personer i riskgrupp och personer som är 70 år och äldre.

Råden gäller inte för personer under 18 år eller som av medicinska skäl inte kan vaccinera sig mot covid-19.

Rättelse: I en tidigare version fanns information om slopade restriktioner för öppettider på restauranger, men det har gällt sedan i juli.

Det här gäller från den 29 september.
Det här gäller från den 29 september. Bild: Grafik: Anna-Lena Lindqvist
ANNONS