Trots att många har fått vaccin utgör deltavariantens spridning en fara. Arkivbild.
Trots att många har fått vaccin utgör deltavariantens spridning en fara. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Deltavariantens spridning kan vända nedgången

Spridningen av coronaviruset ligger i nuläget på en ganska låg nivå, men den så kallade deltavarianten ökar snabbt och är svår att stoppa. Här är svar på några frågor om deltavarianten.

ANNONS

– Hur farlig är deltavarianten?

Symtomen hos den som drabbats av deltavarianten är ofta relativt lindriga, men inte alltid. Och trots att många i Sverige har hunnit få en eller två vaccinsprutor får varianten allt starkare fäste i hela landet.

Många av dem som blir sjuka i deltavarianten är unga och ovaccinerade. När smittspridningen blir stor i samhället blir det farligt även för äldre som redan fått sina sprutor, eftersom vaccinet inte alltid har gett ett perfekt skydd.

– Var finns deltavarianten i Sverige?

Antalet covidsmittade i Sverige ligger på en relativt låg nivå men andelen fall som utgörs av deltavarianten blir allt större. Varianten har rapporterats från alla Sveriges regioner. Den står för de allra flesta coronafall som rapporterats från Värmland, medan den inte hittills har fått lika starkt fäste i exempelvis Norrbotten och Västerbotten.

ANNONS

Det första svenska fallet av deltavarianten konstaterades i april. Varianten bedöms vara mycket smittsam och väntas bli helt dominerande i landet inom de närmaste månaderna.

– Var finns deltavarianten i Europa?

Varianten finns i nästan alla Europas länder trots att vaccineringen i många fall har kommit långt. Virusets spridning har ökat rejält i bland annat Spanien, Portugal och Storbritannien, vilket har lett till att tidigare hävda coronarestriktioner har återinförts på många håll.

Resor med restriktioner

– Vad gäller för den som vill resa utomlands i sommar?

Alla som planerar att resa ska hålla sig uppdaterade om smittläge och restriktioner på den plats de ska resa till. Under resan ska umgänget begränsas till en mindre krets och fysisk distans ska hållas till alla andra. Den som har symtom ska inte resa alls.

– Vad gäller för den som kommer till Sverige från utlandet?

Den som reser in i Sverige från länder utanför Norden rekommenderas att göra ett PCR-test, oavsett om personen har symtom eller inte. Ett sådant test visar om personen har en pågående coronainfektion och är gratis, precis som PCR-test som tas vid symtom.

"Individer som rest i EU-länder och har vaccinerats med en dos minst tre veckor innan ankomsten till Sverige eller de som haft covid-19 under de senaste sex månaderna undantas från rekommendationen men PCR-testas liksom övriga i samhället vid symtom", meddelar Folkhälsomyndigheten.

ANNONS

Dessutom ska alla som ha rest vara försiktiga med vilka de träffar den första veckan efter inresa i landet. Framför allt är det viktigt att undvika att träffa personer i riskgrupp.

Huvudvärk och halsont

– Vilka är symtomen för deltavarianten?

Huvudvärk, halsont och rinnsnuva har sedan i början av maj blivit de vanligaste symtomen på coronavirus i Storbritannien, rapporterar BBC. Tidigare har de vanligaste symtomen för covid-19 enligt samma studie varit hosta, feber och förlust av smak och lukt. Förändringen i symtombilden kan ha koppling till deltavarianten som numera utgör runt 90 procent av covidfallen i Storbritannien, enligt professor Tim Spector som grundat appen Zoe Covid Symptom study där fler än 4 miljoner personer bidrar med data kring covid-19.

Fakta: Deltavarianten

Deltavarianten av covid-19 upptäcktes i Indien i slutet på 2020. Viruset gick till en början under benämningen "den indiska varianten", men enligt Världshälsoorganisationen (WHO) kunde detta vara stigmatiserande varför organisationen i början av juni tog fram namn som bygger på det grekiska alfabetet. Andra varianter är alfa (den brittiska), beta (den sydafrikanska) och gamma (den brasilianska).

Sedan deltaviruset upptäcktes har det också noterats undergrupper, men bara en av dem (B.1.617.2) klassas som virus av särskild betydelse som kan orsaka ökad smittspridning.

Enligt EU:s smittskyddsmyndighet ECDC är deltavarianten mer smittsam än de andra virusvarianterna. Det kan handla om en ökad smittsamhet på mellan 43 och 90 procent.

En brittisk studie visar att barn och unga (mellan fem och 24 år) hade en fem gånger högre förekomst av viruset än personer över 65 år. Personer som var yngre än 50 hade en 2,5 gånger högre risk att smittas än de över 65.

Enligt en skotsk studie publicerad i tidsskriften The Lancet i mitten på juni ger deltavarianten dubbelt så hög risk för att behöva sjukhusvård om man jämför med alfavarianten. Människor med underliggande sjukdomar har också högre risk att bli inlagda på sjukhus till följd av deltavarianten.

Fullt vaccinerade personer, med två doser av vaccin, beräknas ha ett gott skydd mot deltavarianten.

Däremot visar en brittisk studie att Astra Zenecas vaccin och vaccinet från Pfizer/BioNTech bara ger en begränsad effekt efter första dosen. Pfizers möjlighet att neutralisera deltavarianten avtog väsentligt mellan fyra och tio veckor efter första dosen. Efter tio veckor var effekten nästan borta. Det är därför avgörande att ta den andra dosen inom ett så kort intervall som möjligt.

Immuniteten hos personer som haft den ursprungliga virusvarianten från Wuhan är enligt en studie nästan tre gånger mindre effektiv mot deltavarianten.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS