De unga fortsätter att lämna de mindre orterna och söker sig till storstäderna. Arkivbild.
De unga fortsätter att lämna de mindre orterna och söker sig till storstäderna. Arkivbild.

De unga fortsätter att lämna hemorten

Av landets 290 kommuner lämnar traktens unga 241 av dem, visar en granskning från Dagens Samhälle. Medan de rika förortskommunerna i städerna klarar sig bra urholkas service, vård och marknadskraft i stora delar av landet.

ANNONS
|

Under de senaste fem åren har minst 25 procent av de unga i åldrarna 20 till 24 flyttat ifrån 44 av landets kommuner.

Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi vid Internationella handelshögskolan i Jönköping, är djupt bekymrad över utvecklingen. Särskilt i de runt 100 kommuner, bland annat Sorsele, Ydre och Bräcke där befolkningen krymper och samspelet med en större stad saknas. Ett mönster som oftast pågått under lång tid.

- De tappar marknadskraft. Färre fikar på stan och färre handlar i affärer, det urholkar utbudet för alla som vill bo kvar. Och ofta påverkas företagandet eftersom det blir svårare att locka till sig kompetens, säger hon.

ANNONS

Bara 49 svenska kommuner hade en positiv inflyttning av unga under samma femårsperiod. Framförallt gick flyttlasset till universitetsstäder Lund, Umeå, Uppsala och Linköping. Även Solna och Sundbyberg, två kranskommuner till Stockholm, har den unga befolkningen ökat kraftigt.

TT

ANNONS