Den då moderlösa schimpansungen Selma visades upp för kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia av djurskötaren Ing-Marie Persson vid ett kungligt besök 2009 på Furuviksparken.
Den då moderlösa schimpansungen Selma visades upp för kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia av djurskötaren Ing-Marie Persson vid ett kungligt besök 2009 på Furuviksparken. Bild: Anders Wiklund / TT /

De sju schimpansernas liv i Furuviksparken före rymningen

Här är Furuviksparkens sju schimpanser och deras liv före rymningen. Tre av dem lever, tre är ihjälskjutna och för en skadeskjuten schimpans är läget ovisst.

ANNONS
|
Schimpanshannen Santino blev för några år sedan änd sedan det visat sig att han samlade stenar på hög i sitt hägn för att kunna kasta mot hotfulla besökare i Schimpanshuset i Furuviksparken.
Schimpanshannen Santino blev för några år sedan änd sedan det visat sig att han samlade stenar på hög i sitt hägn för att kunna kasta mot hotfulla besökare i Schimpanshuset i Furuviksparken. Bild: Anders Wiklund / TT /

Santino

Santino är Furuviks äldsta schimpans. Parken har tidigare kallat honom både ”legendarisk” och ”världskänd”. Han har bland annat målat en tavla som auktionerades ut under ett välgörenhetsevent i London. 4 000 kronor gick till att skydda hans artfränder i Sierra Leone.

Det är oklart om Santino fortfarande är i livet, han är en av de apor som blivit skjutna, men han är kvar i schimpanshuset och djurskötarna har ännu inte lyckats komma fram till honom.

Linda.
Linda. Bild: Furuviksparken

Linda

Schimpanshonan Linda blev ensam kvar när hennes familj sköts ihjäl i Liberias regnskog i början av 80-talet. Hon såldes och spenderade sina första år hos en svensk familj. Därefter hamnade hon på Kolmården och därefter på Furuvik.

ANNONS

Linda är en av de schimpanser som skjutits ihjäl.

Torsten.
Torsten. Bild: Furuviksparken

Torsten

Torsten föddes i Furuvik i januari 2019 som Maria Magdalenas första unge tillsammans med pappan Tjobbe. Flocken var uppspelta över att få träffa nytillskottet, Selma råkade till och med riva honom på magen i uppståndelsen.

En kort tid efter födseln slutade Maria Magdalena att bry sig om sin unge. Linda, som sedan tidigare adopterat och uppfostrat både Manda och Selma, tog över vårdnaden om Torsten.

Torsten är en av de två schimpanser som djurparken har konstaterat nu är avliden.

Tjobbe.
Tjobbe. Bild: Furuviksparken

Tjobbe

Schimpanshanen Tjobbe flyttades till Furuvik från Veszprém i Ungern 2015. Han är en hybrid av bland annat västlig schimpans. Arten västlig schimpans är hotad och därför hoppades djurparken att honan Linda, som är av samma art, skulle fatta tycke för honom och att det skulle resultera i ungar. Men när Tjobbe först kom till gruppen var han undergiven och blev inte accepterad, varpå djurparken delade upp flocken och planerade att skicka Manda och Linda till andra djurparker. Men så blev Tjobbe mer dominant och de kunde sammanföra flocken igen. Han blev småningom pappa till Torsten.

Tjobbe är enligt Furuvikensparken fortfarande vara i livet inne i schimpanshuset.

Maria Magdalena

Maria Magdalena, kallad ”Maggan”, har tillsammans med Tjobbe fått schimpansflockens minsting Torsten. Djurvårdarna hade börjat ana att Maria Magdalena var dräktig strax före jul 2018 och den 20 januari födde hon sin första unge Torsten.

ANNONS

Parkens äldsta schimpans Santino, som hade känt Maria Magdalena sedan hon kom till parken, var närvarande vid födseln och var den förste som fick komma fram och hälsa på den nya flockmedlemmen.

Maria Magdalena ska fortfarande vara i livet inne i schimpanshuset.

2009 visades Selma upp för kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia av djurskötaren Ing-Marie Persson.
2009 visades Selma upp för kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia av djurskötaren Ing-Marie Persson. Bild: Anders Wiklund / TT /

Selma

Selma är en av de yngre schimpanshonorna i flocken. Bara tre veckor gammal flyttades hon 2008 från Kolmården till Furuvik, då hennes schimpansmamma inte längre ville ta hand om henne. Hon blev delvis uppfödd av en djurskötare, innan flockens matriark Linda tog sig an Selma.

Selma ska fortfarande vara i livet inne i schimpanshuset.

Manda.
Manda. Bild: Furuviksparken

Manda

Manda blev tv-stjärna redan som liten unge. När hon var fyra månader gammal blev hon föräldralös och hon fick flytta hem till två av parkens djurvårdare. Hennes väg tillbaka till schimpansflocken dokumenterades av en dokumentärfilmare och visades i tio avsnitt i SVT:s barnprogram ”Bolibompa”.

Det fanns planer på att Manda, en av schimpanshonorna, skulle flytta från Furuvik som en del i ett bevarandeprogram. Men flytten ställdes in och Manda blev kvar.

Det är oklart om Manda fortfarande är i livet. Hon och Santiago är båda skjutna, men de är kvar i schimpanshuset och djurskötarna har ännu inte lyckats komma fram till dem.

Manda dokumenterades som barn av en dokumentärfilmare och visades i tio avsnitt i SVT:s barnprogram ”Bolibompa”.
Manda dokumenterades som barn av en dokumentärfilmare och visades i tio avsnitt i SVT:s barnprogram ”Bolibompa”. Bild: SVT

Källor: Furuviksparken, Gefle Dagblad

ANNONS

LÄS MER:Schimpanserna har fått mat – med skydd av galler

LÄS MER:Snöspår visar – aporna flydde genom dörren

LÄS MER:Furuviksparkens svar – efter de skjutna schimpanserna

ANNONS