De liftar utklädda till änglar

De känner knappt varandra och ännu mindre människorna de möter ute på vägarna. Just därför menar den änglaklädda trion att deras liftaräventyr visar på människans godhet.

ANNONS
|

– Vi har ängladräkter på oss med fluffiga, duniga vingar och glorior. Så ställer vi oss vid vägkanten och liftar. Vi vill sprida tilliten folk känner till varann. Folk bara tror att andra drar sig undan och är rädda i dagens Sverige, säger Frida Löfqvist.

De har alla en unik historia av att leva lite utanför samhället. På varsin front har de upplevt hur främlingar förutsättningslöst varit vänliga.

– Jag vandrade från Kalmar till Karlskrona och hade varken mat eller pengar med mig, utan jag bad om mat. Jag träffade jättemånga som gav mig mat, sov under vindskydd eller hos främlingar och fick superbra bemötande under hela vandringen, berättar Frida Löfqvist.

ANNONS

Så fortsätter hon:

– Mathias är van liftare, han har liftat i åtta år. Varje gång han ska nånstans så liftar han. Han hittade mig på nätet eftersom han läst om min vandring. Han sa att vi måste lifta ihop nån gång i framtiden. Så träffade han nomaden Hydie från England som vandrar omkring i världen, de hade också pratat om att lifta så ringde han upp mig och sa att det var dags.

"Alla smittas av glädjen"

När GP får tag i gänget så är de någonstans utanför Huskvarna och på väg till Göteborg. Mathias Risberg och Hydie Warwick började lifta i början av veckan och Frida Löfqvist anslöt under torsdagen i Stockholm. Allting har gått över förväntan hittills.

– Alla smittas av glädjen vi sprider, folk blir glada när de träffar oss! Vi har gitarr med oss och de andra två är musiker så vi spelar för de vi träffar och hittar på liftarsånger.

Varför är ni utklädda till just änglar?

– Det är lättare att få lift om man är utklädd, man uppfattas som glad och trevlig och det blir ett bra första intryck. Änglar är extra bra eftersom de är symboliska för tillit.

Trion hoppas att deras projekt kan inspirera andra att börja lifta med främlingar. Polisens pressinformatör Tommy Nyman menar att man inte har några generella riktlinjer i frågan.

ANNONS

– Det är positivt att man kan ta sig fram på det här sättet, men man vet aldrig vem man får åka med. Känner man sig det minsta orolig ska man nog låta bli, säger Nyman.

Frida Löfqvist menar att det är just den typen av oro hon och hennes vänner vill motverka.

– I Sverige tror man att folk är rädda och kryper in i sina skal, särskilt på vintern. Men vi vill sprida människors godhet. Vi vill inspirera andra att ta upp liftare och att fler vågar lifta, avslutar hon.

ANNONS